Aktiv paus i klassrummet med brain breaks

Elevhälsan i Helsingborgs stads skolor har tillsammans med elever på Elinebergsskolan och naprapaten Robert Jäderkvist gjort en film med enkla övningar.

Nackproblem har blivit vanligare och går nedåt i åldrarna. Detta tros till stor del bero på att barn och unga ofta sitter böjda över mobiler och plattor. Nacken hamnar i en position som kan ge upphov till smärta och i längden förslitningsskador.

Övningarna kan användas som en aktiv paus i en teoretisk lektion. När man gjort ett brain break (oavsett vilken fysisk övning/lek) så blir det lättare att koncentrera sig på lektionen sen. Hjärnan får ny energi! Brain breaks förbättrar elevernas koncentration samtidigt som själva övningen stärker rygg och nacke.

Klicka för att komma direkt till utvalda övningar:
1. Bröstöppnare: 1:03
2. Propellern 1:50
3. Ryggrotationer 2:42
4. Hoppkombination 3:25
5. Helkroppen 4:02

Forskning

En ”systematic review” har gjorts av effekter av fysisk aktivitet (McDonald 2015). En av de mest effektiva sätten var ”aktivitetspauser i klassrummet”, alltså brainbreaks.
Specific Strategies for Promotion of Physical Activity in Kids—Which Ones Work? A Systematic Review of the Literature (länk)