Att låta elever visa förmågor på olika sätt

Att låta elever visa sina förmågor på de sätt som gynnar dem bäst ser jag som en viktig och nödvändig utmaning att anta för oss i skolans värld. Många har kommit långt i denna strävan, men tyvärr släpar allt för många skolor och pedagoger efter. Viljan och ambitionen finns där med all säkerhet, men tid och möjlighet till kompetenshöjning inom området saknas ofta.

Onsdagens föreläsning ”Får jag visa på mitt sätt” med Karin Källander och Inger Westin var därför en mycket positiv upplevelse för mig. Befriande tydligt och strukturerat presenterade de hur man med hjälp av olika digitala verktyg kan låta eleverna visa sina förmågor oavsett lärstil och mognad.

Sammanfattningsvis visade de i sin presentation exempel på hur eleverna får möjlighet att visa sin kunskapsutveckling med hjälp av digitala tankekartor och andra presentationsredskap, bilder, animerade filmer, ljudinspelningar, musik, skärmbild och digital dockteater.

Dessutom var de så generösa att de delade med sig av webbadressen där deras presentation finns länkad. Den går att ta del av på www.stockholm.se/skoldatateket. På så vis är det lätt att låta föreläsningen göra verklig skillnad även då vi nu är tillbaka i verksamheten och informationen kan med enkelhet förmedlas vidare till alla de som inte hade förmånen att åka till SETT.

Själv skapade jag min första digitala bok med hjälp av Book Creator i lördags. Redan idag upplevde jag första frukten av mässan då jag med min nygjorda bok lyckades inspirera mina elever att ta sig an vårt SO-tema med ett nytt grepp.

Behöver jag nämna att några bad om att få börja redan på rasten… 🙂

/Anna Emanuel Maier, lärare i svenska och SO, Rydebäcksskolan