Även en missad föreläsning kan ge de bästa av erfarenheter

Är tillbaka i “vardagen efter tre ytterst händelserika dagar i Stockholm på SETTmässan. Föreläsningar har varit många. Som alltid när man får en möjligehet att åka iväg är förväntningar på vad som ska hända på topp. Först och främst ett stort tack och en stor applåd till er som har planerat årets resa. Fantastiskt bra ordnat allt från resor till boende och möjlighet att göra studiebesök efter intresse.

När det gäller själva SETTmässan så kan man konstatera att intresset att får lära sig mer och lyssna på bra föreläsare inom IKT aldrig har varit större. Mässan var återigen slutsåld.

Första föreläsaren på mässan var Karin Nygårds också känd som @grishunden. Hon pratade om att “Hacka läroplanen”. Teacherhack.com har startats för lärare som vill arbeta med att just göra detta. Nygårds arbetar mycket med kod tillsammans med sina elever. Bland annat har hon startat Girls geek mini. En smalingsplats för tjejer som är intresserad av att lära sig mer om programmering.

Överallt på en sådan här mässa är samtalet igång. Lärare som delger varandra och som vill lära sig mer och bli inspirerade. En av dem som har inspirerat mig mest under de senare åren är Micke Gunnarsson . Hans föreläsningar är oftast medryckande med många skratt. Föreläsningen på SETT var inget undantag. Humorn finns där men också många tillfällen till eftertanke. Han ger ett perspektiv på den verklighet våra elever växer upp i och hur den skiljer sig från vår egen uppväxt.

När jag kommer ut från föreläsningen möts jag av två kollegor från Helsingborg.
– Du Christoffer du har missat en helt fantastisk föreläsning!
Kanske inte det första man vill höra efter just ha blivit tankad med massor av positiva tankar.

Föreläsning mina kollegor pratade om var med Mats Larnäs och Anders Gustafsson IT-pedagoger från Kungsbacka. Den handlade om en mängd spännande digitala verktyg. Det som gjorde mest intryck på mig av mina kollegers referat från föreläsningen var arbetet med Augmented Reality och appen Aurasma. Med Aurasma Studio kan du skapa bilder som faktiskt får liv. Med olika lager på en bild kan se en film där dina elever berättar om det spännande temat ni just arbetar med.

Tur för mig så hade min kollega Inger Fuchs bokat ett möte med Mats Och Anders. Och detta kanske är den riktiga storheten med SETTmässan. Möjligheten att kunna träffa, prata och nätverka med alla som är med på mässan. Nästa dag satt jag och Inger och pratade med Mats och Anders i över en timme. Så den där missade föreläsningen ledde ändå fram till en mängd nya erfarenheter och nya metoder och verktyg som jag vill prova.

Christoffer Carlson, förskollärare Västra Ramlösa Skola
#iktiförskoleklassen