Planera dina inlägg

Behöver du hjälp med att planera och strukturera dina texter? 

Oavsett vad du vill skriva om så vinner du både tid och energi på att göra en plan. Om ni är flera som ska skriva tillsammans kan det vara särskilt bra för att ni ska ha en gemensam bild av det ni ska skriva om innan ni börjar.

Gör en plan

Ladda ner, skriv ut och fyll i din egen plan för Pedagogsajten (pdf)

1. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?

Vad har du för syftet med att publicera dina texter på Pedagogsajten?

Exempel:
Jag vill dela med mig av lektionsmaterial inom ämnet matematik för de äldre åldrarna.
Jag är stolt över vårt arbete med fritidshemmet och tror att många skulle kunna inspireras av det.

2. Vem är din läsare?

Vem vill du ska läsa dina texter och varför? Beskriv din ideella läsare så detaljerat som möjligt. Om du har den här personen i åtanke när du skriver dina texter kan det hjälpa dig i ditt skrivande.

Exempel:
Den primära målgruppen för mina texter är fritidspedagoger som tycker om att testa nya saker med sina elever.

3. Vad ska du skriva om?

Vad ska dina texter handla om? Hur ofta vill du skriva? Samla alla dina idéer, temaförslag och olika bloggämnen på ett ställe. Om du har viktiga händelser eller datum du vill följa skriv upp det också. För att undvika att tappa bort de bästa idéerna någonstans på vägen är ett bra tips att alltid skriva ner de på en och samma plats. I ett dokument i mobilen eller en liten anteckningsbok. Välj det som passar dig bäst.

4. Gör ett schema

Gör en plan där varje färdig text blir ett inlägg. I ditt schema kan du hålla koll på deadline, vem som är ansvarig (särskilt bra om ni är flera som skriver) för varje enskild text.