Planera din blogg

Behöver du hjälp med att planera och strukturera ditt bloggande? Använd bloggplaneraren för att få koll på ditt bloggande.

Oavsett vad du vill blogga om och vem som är din läsare vinner du både tid och energi på att göra en plan för dina blogginlägg.

Ladda ner Bloggplaneraren!

Som hjälp och verktyg kan du ladda ner Bloggplaneraren nedan. Klicka på bilden för att ladda ner och skriv ut. Och lycka till i ditt skrivande!

1. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?

Vad vill du/ni som bloggar egentligen med bloggen? Skriv ner era mål med 1-2 meningar.

Exempel:
Jag vill dela med mig av lektionsmaterial inom ämnet matematik för de äldre åldrarna.
Jag vill synliggöra min skola som en attraktiv arbetsplats.

2. Vem är din läsare?

Vem vill du/ni ska läsa din blogg och varför? Beskriv din ideella läsare så detaljerat som möjligt. Om du har den här personen i åtanke när du skriver dina blogginlägg kan det hjälpa dig i ditt skrivande.

3. Vad ska du skriva om?

Vad ska bloggen handla om? Hur ofta vill du skriva? Samla alla dina idéer, temaförslag och olika bloggämnen på ett ställe. Om du har viktiga händelser eller datum du vill följa skriv upp det också. För att undvika att tappa bort de bästa idéerna någonstans på vägen är ett bra tips att alltid skriva ner de på en och samma plats. I ett dokument i mobilen eller en liten anteckningsbok. Välj det som passar dig bäst.

4. Vilka är dina mål?

Sätt mål för bloggen och följ upp dina mål under året för att veta att du är på rätt spår.

Använd gärna SMART-metoden när du formulerar dina mål:

  • Specifikt
  • Mätbart
  • Accepterat
  • Realistiskt
  • Tidssatt

5. Gör ett schema

Gör en plan där varje färdig text blir ett inlägg. I ditt schema kan du hålla koll på deadline, vem som är ansvarig (särskilt bra om ni är flera som skriver) och huvudkaraktär av varje enskild text. Mall för schema finns i Bloggplaneraren!