Creative Commons, upphovsrätt och medveten medieanvändning

All musik, alla foton och dokument skyddas automatiskt av Copyright. Creative Commons gör det enklare att veta vad som gäller för olika bilder och dokument som du hittar på nätet.

Det finns mängder av bilder, foto och andra dokument på nätet och det kan vara svårt att veta vilka bilder man får lov att använda sig av och på vilket sätt. På Creative Commons Sverige kan du läsa mer om hur det fungerar och hur du går tillväga om du själv vill använda licensen.

Sök efter bilder som är tillåtna att använda

På Flickr har du möjlighet att hitta en stor mängd bilder. Här kan du också sortera ditt sökresultat för att specificera din sökning utifrån dina egna kriterier. När du hittat en bild du vill och får använda så är det lätt att via Flickr ladda ner och använda bilden. Det är också möjligt att med hjälp av Avancerad sökning söka direkt i Google efter bilder med olika användarrättigheter. Om du söker på Youtube kan du också filtrera din sökning för att hitta filmer med Creative Commons licens.

Men hur gör man när man använder creative commons?

Det som är viktigt att komma ihåg när du använder dig av creative commons licensierade verk är att du måste ange:

  • vad verket heter
  • var du hittade verket med hjälp av en länk
  • vem som har skapat verket och var du hittar information om upphovsmannen
  • typ av licens, exempelvis med hjälp av licensens beteckning samt länk till information om licensen.

Filmen är skapad av .se och Webbstjärnan under CC-by-3.0-NZ och på deras Youtube-kanal kan du se fler ritfilmer.

Länkar

Information om upphovsrätt i förskola och skola

Läs om upphovsrätt för förskolor och skolor på Skolverket. Här finns fakta, lärarguider, artiklar och länkar till gratisarkiv med texter, bilder och musik.