Det handlar om dig!

När mobbning sker tar alla en roll, även de som tror sig stå utanför. UR:s två nya tv-serier förklarar strukturerna bakom mobbning, låter personer med olika erfarenheter berätta och visar att det inte enbart är den som blir utsatt eller de som mobbar som påverkas av mobbning.

Det handlar om dig

Det handlar om dig/UR

Det handlar om dig med Musse Hasselvall vänder sig till gymnasieelever.

I serien möter Musse personer som är eller har varit mobbade, personer som har mobbat och personer som varit del av mobbning mer passivt. Han kommer också till en smärtsam insikt – han har själv varit en person som mobbar.

I första avsnittet möter Musse Hasselvall den före detta Paradise Hotel-deltagaren Cimon Lundberg som berättar om varför han mobbade under flera år och vad som egentligen låg bakom. Han träffar också Claes, pappa till Måns som tog sitt liv vid 13 års ålder på grund av mobbning.

Serien lyfter fram att mobbning inte bara handlar om den som blir mobbad och den som mobbar. Mobbning angår oss alla. Alla som ser men inget gör har också en del i det som sker. I Det handlar om dig beskrivs de olika roller som finns i en mobbningssituation och exempel ges på olika sorters mobbning såsom misshandel, kränkningar, utfrysning och nätmobbning. Ledande mobbningsexperter från Sverige, Finland och USA förklarar mobbningens mekanismer utifrån forskning.

Det handlar om oss

Det handlar om oss/UR

Det handlar om oss med Martina Haag riktar sig till alla föräldrar som har barn i skolan. I dokumentära möten får du träffa föräldrar till barn som blivit mobbade och barn som mobbat. De berättar om hur det kändes ur ett föräldraperspektiv och vad de gjorde för att få slut på mobbningen. Martina Haag träffar bland andra Mia och hennes dotter Julia. De har tagit det stora beslutet att lämna sitt hus och flytta till en annan kommun eftersom Julia blivit mobbad i en skola som inte har lyckats lösa problemet.

I serien ges förslag på vad man kan göra om ens barn blir mobbat eller mobbar. Dessutom visas goda exempel. På en skola i Jönköping arbetar de med en metod där alla, vaktmästare liksom rektor, är en del av antimobbningsarbetet, vilket halverat mobbningen på skolan. Och i Australien finns en arkitekt som varit med och byggt om över fyra hundra skolor och utvecklat en särskild arkitektur för att minska mobbning.

Mer om vilka program UR har om mobbning hittar du här

Text och bild hämtad från ur.se