Elever engagerade i flyktingfrågan

Måndagen den 7 september var en känslig dag för många elever i årskurs 4 på Pilängskolan i Landskrona. De flesta hade hört talas om och sett bilden på det lilla flyktingbarnet Alan som hade hamnat på alla löpsedlar och i sociala medier.

Halle Rabiei är lärare i åkurs 4 och valde att efter en överenskommelse med sin kollega, Elisabet Demirci, att samtala med barnen kring Alan och flyktingar samt medmänsklighet i allmänhet. Det blev många bra, djupa och berörande diskussioner.

Skolan hade redan på fredagen innan startat sitt tema kring värdegrund och det kändes därför självklar för Halle och Elisabet att koppla flyktingkrisen och bilden på Alan till temat.

Eleverna fick frågan av sina lärare vad de i årskurs 4 kunde göra för att hjälpa till eftersom det pågick insamlingar av olika slag runt omkring i landet. Eleverna började genast diskutera och spåna på några idéer de hade och det resulterade i att de delade in sig i grupper om två till tre elever och knackade dörr i sitt bostadsområde för att in samla pengar.

De blev tilldelade olika områden och projektet var igång redan måndag eftermiddag på deras fritid. Redan på tisdagen hade de lyckats samla in omkring 3000 kronor och var taggade att samla in ännu mer. Några elever gick även runt till olika klasser på Pilängskolan och berättade om deras projekt för att engagera resten av skolan. Från olika håll kom det in kläder, hygienartiklar och pengar.

Projektet pågick i fem dagar och fredagen den 9 september hade eleverna lyckats samla in 9 600 kronor och flera sopsäckar med kläder. På fredagen var även Lilla Aktuellt på plats och filmade inför en reportage,  om elevernas fantastiska insats, som kommer att sändas under vecka 38.

Eleverna valde att skänka pengarna till fyra olika organisationer såsom FN, Röda korset, UNICEF och Rädda barnen.

Landskrona2

Landskrona