# HBG44

Pustar ut efter tre intensiva fortbildningsdagar i Helsingborg. Det är en ny upplevelse att få så kvalificerad fortbildning på hemmaplan. Många namn som man känner igen från SETT, Framtidens lärande, Twitter, Facebook etc. står på det digra programmet. Både ”proffsföreläsare” och kollegor i Helsingborg. Häftigt att alla minglar tillsammans  i korridorerna på Filbornaskolan.

Måndagen började med invigning av Ing- Marie Rundwall och Joakim Jardenberg.

1993 fanns det 64 internetsidor!!!!

Det har hänt en del sedan dess!

Därefter tog professor Anne Bamford över scenen. Det var en mycket bra föreläsning som gav många nya tankar. Framförallt blev man nyfiken på 3D-tekniken. Måste testa  detta! 3D ritar om pedagogik-kartan. Du måste  tänka annorlunda när du undervisar, säger professor Bamford.

FullSizeRender-2

Appworkshop

Efter föreläsningen blir det mingel och förberedelse inför egna pass- Appworkshop. Vi visar vilka appar vi tycker är användbara i vår undervisning just nu. Som ett tidigt julbord! Det händer mycket på appmarknaden så det här är en del av de appar vi tycker är bra just nu! Det som är gemensamt för de flesta appar är att man kan ställa in dem med svårighetsgrad, språk etc. Vi vill inspirera deltagarna att börja tänka hur de kan överföra apparna i sin egen undervisning. De var en härlig energi i rummet vid båda passen. Det hördes många ” det här kan jag använda när….” ”Den här är bra när vi….” Det är bästa betyget när tankar går igång!

Här finns länk till vår appworkshop:

https://drive.google.com/file/d/0B5GJKzLejzd5TXp2ekIyMFlvQW8/view?usp=sharing

På tisdagen lyssnade vi på Helena Wallberg från Tänk Om. Rubriken var Alla ska  med. Hon pratade om hur de digitala verktygen kan hjälpa till i undervisningen. Man fick mingla i rummet och diskutera olika frågor.

Helena pratade även om hur tillit och uthållighet hör ihop.

Hon visade ett underbart Youtube-klipp.

Marshmallowtestet!
http://youtu.be/x3S0xS2hdi4

Hon visade även bl.a. Showme som verkade intressant. Måste nog testa!

Katarina Lycken- Rüters levererade, som vanligt, en inspirerande föreläsning på onsdagseftermiddagen.

FullSizeRender-5

”Ett klassrum ska vara ett växthus” är hennes önskan! 

FullSizeRender-4

Peter Karlberg berättade vad som är på gång på Skolverket. Bl.a. pratade han om att Spindeln ( http://www.skolverket.se/skolutveckling) kommer  att utvecklas. Det kommer att finnas lärresurser. Den är under uppbyggnad. Blir spännande att se när det släpps.

Avslutning och sammanfattning av #Hbg44

#HBG44 avslutades med samma personer som vi startade med på måndasmorgonen- Ing- Marie Rundwall och Joakim Jardenberg. Ing- Marie ledde ett Så mycket bättre- samtal för att knyta ihop veckan.

FullSizeRender-1

Joakim utmanar både rektorer och Ing- Marie:

* Rektorer ska få ”lite skit under naglarna” alla borde börja blogga, synas i de sociala medierna. Det är bästa ( och enda?) sättet at uppdatera sig och driva (skol) samhällsutveckling!

* Ing- Marie ska ” baxa ut alla kopieringsmaskiner i Öresund, bryta alla blyertspennor”  och driva igenom en helt digital vecka nästa år!

Några citat från samtalet:

”Det livslånga lärandet är inte bara det vi gör i klassrummet.”

”Vi är varandras lärmiljö.”

”Nyttja det utvidgade kollegiet.”

En mycket bra avslutning på en mycket bra vecka!

Hoppas vi gör om det!

/ Anna Bergevi och Camilla Persson, Elinebergsskolans särskola ⭐️