Höstlovsbio för fritidshemmet

Då jag uppmärksammat att man erbjuder skollovsbio för fritidsbarnen i flera andra städer väcktes tanken att testa även i Helsingborg.
Vecka 44 kommer skolbio i Helsingborg att erbjuda höstlovsbio för första gången. Alla fritids i Helsingborg är välkomna att komma på bio med sina elever. Vi erbjuder två olika filmer. Victor & Josefine och Vaiana, två tecknade äventyr, två helt olika stilar.
Tanken är att det blir ett roligt loväventyr men också att man kopplar biobesöket till en pedagogisk verksamhet, precis som med ordinarie skolbio.

Det har blivit ett härligt gensvar, nästan 500 elever från kommunala skolor och friskolor kommer under tisdag 31/10 och onsdag 1/11 att titta på höstlovsbio.

I god tid innan besöket får fritidspersonalen som bokat platser ta del av pedagogiskt material i form av en filmhandledning.
En filmhandledning innehåller en beskrivning av filmen, idéer till bra diskussionsfrågor och förslag på uppgifter för elever att utföra, själv eller i grupp, som kopplar till filmens innehåll. Ett exempel på en filmhandledning, för filmen Victor & Josefine, kan du se här.

Något man alltid kan jobba med oavsett filmens genre eller karaktär är att fundera kritiskt över filmens budskap, bildspråk och karaktärer. Inte bara diskutera om filmen var bra, dålig, spännande, tråkig, utan mer om hur och varför filmen är skapad. Förhoppningsvis hinner man med sådana frågor även efter en höstlovsbio. Men för att bättre anpassa sig till (fritidshemmens) verksamhet är planen att erbjuda en del mer praktiska uppgifter att göra efter filmen.

En utvärdering av försöket kommer göras med dem som deltagit och förhoppningsvis blir gensvaret positivt och då kommer det erbjudas på fler lov framöver.

Tips för dig som inte kommer iväg på höstlovsbio med fritidsbarnen, är att använda dig av mediakatalogen (gäller Helsingborg, leta här om din skola tillhör AV-Media Skåne)
I mediakatalogen hittar du många strömmande spelfilmer som passar er och ni kan jobba på samma sätt, fast med filmvisningen hos er på skolan, och sedan jobba med diskussion och uppgifter efteråt.

Claire Brandum Karlsson, mediepedagog och skolbiosamordnare