Hur är en bra app?

Bra och mindre bra appar finns det gott om. Hur är då en bra app?

En app kan vara bra i ett visst sammanhang men antagligen till och med dålig i ett annat. Med andra ord, ingen lätt fråga att svara på. Hur kan du då hitta just den appen som kan vara ett guldkorn just i det sammanhanget du önskar? Skolappar.se är en fantastisk guldgruva att hämta ifrån, men mängden appar här börjar nu bli så omfattande att du kan uppleva det som en djungel trots möjligheten att filtrera.

Ett sätt är att själv analysera appen du hittat är utifrån en enkel matris och därefter bedöma om du är på rätt spår. På MatematikHelsingborg (drivs av matematikutvecklare i Helsingborgs) finns ett inlägg som visar just ett sådant analysschema och ett exempel på användningen av det.

På bloggen kommer vi säkert i flera inlägg framöver att återkomma till appar på olika sätt. I olika sammanhang utifrån olika åldrar och ämnesinriktningar skapar vi applistor. Målgruppen är främst de som behöver hjälp på traven att komma igång och ett stöd att hitta rätt i djungeln. Denna gång delar vi med oss av en applista som skapades utifrån att pedagoger skulle få en egen personlig iPad. Många på listan är av administrativ karaktär och ganska allmänna.

Pedagogen fyller sedan på med appar utifrån ämnen och ålder som den undervisar i. Applistan är tänkt att förfinas och förbättras så har du synpunkter så lägg gärna en kommentar i detta inlägg. Klicka på bilden för att hämta listan.

Glöm inte, det viktigaste är trots allt sammanhanget, men med rätt app kan du underlätta både det pedagogiska och administrativa arbetet.

/Karin Ollinen