Vad har en hemkunskapslärare, en NO-lärare och en idrottslärare gemensamt?

Det rätta svaret är att de alla har mat som gemensam nämnare! Hemkunskapslärarna Isabell och Anna på Maria Parkskolan har under 6 veckor genomfört ett tema tillsammans med idrottslärare och NO-lärare.

Hur skapar vi tillsammans förändring och vad sker i mötet med förändring?

De kommunala förskolorna på Drottninghög arbetade under läsåret 18/19 med förändring. Alla barngrupper arbetade med sina egna projekt utifrån olika observationsfokus och arbetet tog olika riktning och form. Titta in ett av projekten och förundras tillsammans med barnen på avdelning Flodhästen på Kristallens förskola!

Miljögruppen som arbetar för ett hållbart lärande

Inom Slottsvångens förskolor pågår sedan många år tillbaka ett kreativt samarbete mellan miljöombuden. De driver förskoleområdets miljögrupp där representanter från alla förskolor finns med, två från de större förskolorna och en från de mindre. Gruppen består av sex energiska och drivande miljöombud som alla arbetar för att skapa en hållbar förskola.

Västra Ramlösa skola gör det hållbart tillsammans

Nu har arbetet med ansökan till Skola för hållbar utveckling kommit en bra bit på vägen och ansökan börjar bli klar för att skicka in till skolverket. Jag passade därför på att ställa några frågor till rektor Henrik Gustafsson och förstelärare Inger Edforss-Fuchs om hur de har upplevt processen hittills.

Klimatskolan – Del 1, 2 och 3

I tre korta filmer sätter miljösamordnare Emma Sjöberg frågorna om hållbar mat i ett sammanhang. Välkommen till Klimatskolan!

Måltidspedagogik som en väg till språkförståelse och ökat ordförråd

Ingela Karlsson har alltid haft ett intresse för natur och odling men intresset för måltidspedagogik väcktes först när hon började arbeta på Trollskogens förskola i Kvidinge. Nu har hon skrivit en utvecklingsartikel i ämnet inom FoU-programmet Undervisning i förskolan.

Så inspirerar Marie barnen med klimatsmart mat

Vi besöker Marie Andersson, kock på Skogsgläntans förskola sedan 10 år tillbaka. Marie har just tackat ja till ett spännande samarbete med Skånemejerier som innebär att de kommer att göra ett helt recepthäfte med hennes mellanmålsrecept.

Globala målen på Gustavslundsskolans RIKA-dag

Tre gånger per termin bryts schemat på Gustavslundsskolan för att göra plats för RIKA-dagarna. Under de här dagarna får skolans alla elever mötas omkring olika spännande teman. I höstas fick ”De globala målen” spela huvudrollen när Per Andersson stod för planeringen tillsammans med sitt lärarlag.

Miljöarbete – börja i det nära och bygg utåt

Hur tänker och arbetar man för att skapa en samsyn runt skolans miljöarbete? Enligt David Granell på Ringstorpsskolan är det viktigt att skapa en vision och att utifrån den formulera mål på både lång och kort sikt.

Så här gör vi skolmåltiden till en stund för lärande

I ett internationellt perspektiv utmärker sig den svenska grundskolan bland annat genom att eleverna enligt lag har rätt till gratis och näringsrik skolmat. På International School of Helsingborg använder vi detta som ett tillfälle att göra måltiderna till en integrerad del av våra elevers lärande. Vi gör detta genom konceptet ”pedagogisk lunch”, vilket är mer […]

Skola för hållbar utveckling

Västra Ramlösa skola har bestämt sig, de vill bli en skola för hållbar utveckling! På sin resa mot att integrera hållbarhetens alla aspekter i hela skolans arbete ska de ansöka om Skolverkets utmärkelse Skola för hållbar utveckling. I ett antal blogginlägg ska vi få följa deras arbete.

Måltiden som en viktig pedagogisk resurs

Salladsgatans förskola har hittat ett spännande sätt att se på maten och måltiden. Kocken är i allra högsta grad delaktig i den pedagogiska verksamheten och pedagogerna använder maten och måltiden som ett pedagogiskt redskap. 

Samtal om mat – Vi blir vad vi äter

Maten vi äter är inte en bara en förutsättning för vår överlevnad och vårt välmående, det är också ett av de sätt vi använder för att visa upp vem vi är och vad vi bryr oss om. 

Skolgård för lärande, rörelse och återhämtning

Inger Edforss Fuchs och Emelie Andersson ser skolgården som ett lärande rum, precis som vilket som helst på skolan. Därför är det lika viktigt för dem att utveckla utemiljön som innemiljön.

Måltidspedagogik som redskap till julens dofter och smaker

På John Blunds förskola använder barnskötarna Britt Asp och Biljana Halilovic måltidspedagogiken som redskap för att låta barnen skapa relationer till julens dofter och smaker. Enkla övningar planeras in i verksamheten för att barnen på ett lustfyllt sätt ska får möta smaker och lukter som väcker känslor och deras intresse för mat.

Tillsammans för en hållbar framtid

Planerar du ett arbetsområde omkring hållbar utveckling? Börja konkret och verklighetsnära och inte med näsan i läroplanen, det kan komma senare.

Här är svinnet nästan obefintligt

Vindögatans förskola arbetar för att ha en så ekologiskt hållbar verksamhet som möjligt genom att dra ner på onödig varufrakt och matsvinn. Här får också barnen lära sig om matens väg från jord till bord, och om hur viktiga insekter är för naturen.

Mat på schemat

Få ämnen engagerar så mycket som mat. I det här inlägget tipsar Emma Sjöberg om hur man kan hantera ämnen som mat och hållbar utveckling i klassrummet.

Östra Karup vill utveckla hållbart

Hela arbetslaget F-3 på Östra Karups skola i Båstad har planerat ett gemensamt tema som är mycket aktuellt, nämligen ”Hållbar utveckling”. NT-utvecklarna fick frågan om vi ville vara med för att starta upp hela projektet, som ska leda till större medvetenhet hos eleverna.

Full fart i arbetet mot matsvinn

Nu mäter alla Helsingborgs kommunala skolor sitt matsvinn. Men hur går vi vidare? Hur kommunicerar vi resultaten från mätningarna med elever och pedagoger och viktigast av alla, hur får vi matsvinnet att minska? Vi har hälsat på i några skolor där arbetet är i full gång.