Kreativa uttryck utanför klassrummet för modersmålselever

“Du danske sprog, du er min moders stemme” genomfördes våren 2014 med danska modersmålselever i Helsingborg på Dunkers Kulturhus. Projektet gick ut på att alla elever, från förskoleklass till och med gymnasiet, skulle få uttrycka sig kreativt utanför klassrummet i grupper med elever i samma ålder från andra skolor.

modersmålselever på bilblioteketMed utsikt över Kronborg fick de danska modersmålseleverna lära känna varandra. De fick möjlighet att skapa nya nätverk och reflektera över deras danska identitet tillsammans med andra barn med samma språk och tillhörighet. Dessutom blev eleverna introducerade till stadens kulturella utbud och fick förståelse för att andra också tycker att det kan vara intressant att se exempel på hur man tänker som dansktalande i Sverige.

danska

Brainstorming med eleverna

Skål för internationella barndagen!

modersmålseleverna skålar för internationella barndagenFredagen den 20 november firade danska modersmålselever internationella barndagen på Stadsbiblioteket i Helsingborg. Här skålades det i ekologisk äppelmust och knaprades på ekologiska ”pebernødder” (Danmark är bäst på ekologi enligt eleverna). Samtidigt visades de bilder som eleverna hade skapat under våren 2014.

Bilderna visades på Stadsbiblioteket under 2 veckor och även på en konferens på Dunkers Kulturhus arrangerat av Öresundsinstitutet och Centrum för Öresundsstudier den 17 november. Utställningen möttes av många positiva reaktioner!

/Tina Lauridsen, modersmålslärare Helsingborg