Livet och pengarna

Dagens tips är ett material som heter Livet och pengarna, en film med tillhörande lärarhandledning om privatekonomi, konsumenträtt och internethandel. Passar för år 8–9, men kan även användas på gymnasiet.

I Livet och pengarna får du möta en rad olika karaktärer i skiftande miljöer och situationer. Filmen består av tre avsnitt: privatekonomi, konsumenträtt och internethandel.

Du kan själv välja att visa hela filmen på en gång eller ett avsnitt i taget. Till filmen, som är framtagen utifrån Lgr 11 finns också en fullproppad lärarhandledning ”Livet och pengarna” som ger möjligheter till fördjupning och diskussioner. Se lärarhandledningen som ett smörgåsbord och välj ut de uppgifter som passar bäst för dig och dina elever.

Livet och pengarna är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden

Avsnitt 1 – Om privatekonomi (20 minuter)
Genom Bosses ögon får du lära dig mer om ekonomi. Till exempel vad en tonåring kostar, varför man ska spara och vad som händer om man inte betalar räkningar i tid. Journalmannen genomför ett farligt experiment.

Avsnitt 2 – Om konsumenträtt (15 minuter)
Här får du lära dig mer om konsumenträtt. Till exempel hur du klagar på en vara och varför kvittot är så viktigt att spara. Du får veta vilka rättigheter och skyldigheter du har. Och med hjälp av Chica Loca slipper du att bli blåst. Action!

Avsnitt 3 – Om internethandel (16 minuter)
Det finns mycket att tänka på när det gäller internethandel och hur man undviker fällorna. Du får veta vad som är bra att känna till och hur du ska handla grejer säkert över nätet. Tänk efter före och gör smarta val är budskapet.

Trailer för hela filmen:

Ett annat program som passar i sammanhanget är Pengar och livet, där problematiseras den ekonomiska frågan lite mer och programmet passar för år 8 upp till gymnasiet. Läs mer om filmen på bloggen www.filmiskolan.com

Bildmaterial: från Konsumentverket.

/Claire Brandum, mediautvecklare