Miljökonferens i Portugal med Landskronastudenter i spetsen

När kompisar och kollegor hade påbörjat sitt sommarlov reste Karin Warlin tillsammans med två studenter,  Dzeneta Sadikovic och Oscar Andersson, från Allvar Gullstrandgymnasiet till Portugal i slutet av juni. De reste tillsammans med tre elever från Katedralskolan i Lund och målet var den internationella miljökonferensen, CEI2015, i Oeiras. CEI är en förkortning för Caretakers of the Environment och är ett internationellt nätverk för miljöintresserade lärare och elever mellan 14-19 år.

Karin och eleverna representerade Sverige på konferensen där totalt 26 länder deltog. Temat för konferensen var havet och eleverna hade i förväg arbetat med olika projekt med havet i fokus.

Miljökonferens i Portugal

På plats på konferensen höll de presentationer om sina projekt, de hade med sig material som ställdes ut och de fick lyssna på andra elevers presentationer och diskutera dessa. Dessutom anordnades en ”March får the Oceans”. En ”fun and food-market” där de olika länderna bjöd på mat och spel från hemlandet men där fanns också många workshops där de fick lära sig om havets betydelse, dess organismer men också de miljöproblem som hotar havet.

Under två dagar åkte alla deltagarna på exkursioner. Bland annat till sand-dyner i Cascais, dinosauriespår i Sintra och till de fantastiska klipporna i Cabo da Roca.

– De svenska eleverna gjorde en fantastiskt fin insats på CEI-konferensen och själv fick jag uppleva nätverkande, när det är som bäst, med kollegor från hela världen, säger Karin.

Nästa internationella miljökonferens kommer att vara i Aalborg i Danmark.