Musikvideor och egenskriven musik med ljud som tema

Förskolan VillerValla i Vejbystrand har haft som projekt att arbeta med fysikaliska fenomen. På avdelning Huller om Buller finns ett gäng 4-6 åringar som har haft LJUD som tema där det avslutades med att barnen gjorde egna musikvideor med hjälp av egenskrivna låtar, en massa kreativt material och iPads med Garageband och iMovie.

Berättande film inspirerade barnen att göra egna musikvideor

På APT-tid i höstas utmanades förskolorna i rektorsområdet att skapa en film genom skapande/bild och IKT. Förskolelärarna Anna och Annika kom då på idén att göra en berättelse om tre figurer som träffades och som startade ett popband som inspiration från Minimello på Barnkanalen.

Filmen blev sedan tänkt som inspirationsmaterial och ett startskott för barnens eget skapande. Planen fungerade och barnen ville genast göra egna musikvideor.

Egna sångtexter och kreativt arbete

Förskolan VillerValla har ledorden: Jag kan, jag vill, jag vågar vilket detta projekt verkligen utmanas i. Inom de ramar personalen satt upp fick barnen skapa sitt eget innehåll.  Barnen delade självmant in sig i åtta smågrupper. De bestämde sedan ett namn på deras grupp. Barnen fick sedan själva hitta på en sångtext. Texterna är helt och hållet barnen som kommit på. En del grupper hittade inspiration från husdjur, andra från youtube. En grupp hade ett barn vars intresse för Titanic smittade av sig och de skrev en sång om hur Titanic sjönk. Pedagogerna var med och hjälpte dem att skriva ner texten på papper, därefter fick barnen skriva den tillsammans på datorn.

Sen var det dags att skapa figurer. Materialet var toa- och hushållspappersrullar, flörtkulor, tyg, papper, garn, klistermärken, piprensare och pärlor. Bakgrunderna skapades av stora färgade papper som dekorerades med färg, paljetter och glitter.

Musikskapande och filminspelning

Barnen hade lätt att komma på sina texter men att skapa en melodi var svårare. Istället valde de tillsammans med personalen att använda de olika komp som finns för piano och gitarr i Garageband. De fick välja vilket instrument de ville använda och sedan började de skapa bakgrundsmusiken.

De tränade på sina sånger och sen spelades det in små stycken i taget, eftersom det var både svårt och nervöst att komma ihåg texten.

Själva uppträdandet med figurerna och bakgrunden spelades in utan musik men med discosljus. I iMovie lades sedan bild och musik/sång ihop. Denna process fick personalen vara mer delaktig i eftersom det var det svåraste momentet..

Med QR-koder är det lätt att se på filmerna

För att man lätt ska komma åt filmerna har de publicerat dem på YouTube i olistat läge och skapat QR-koder så att barnen lätt kan komma åt dem på förskolans iPads eller någon annan enhet.

Minimellofestival för föräldrar

Det hela avslutades med en minimellofestival för föräldrarna där de fick ta del av det stora arbetet och material som deras barn producerat. Efter de åtta bidragen visats samlades alla för mingel och tilltugg som sig bör under en galakväll där alla var vinnare!

Kontakt: Anna Lonningen och Annika Petersson

Förskolan Villervalla ingår i Magnarps rektorsområde.
Här kan du läsa ett blogginlägg om hur man i rektorsområdet arbetat med kreativa arbetssätt.

/Göran Söderlund, IKT-pedagog