Ny skola, ny termin och nya utmaningar

Hoppas att ni har haft ett skönt sommarlov och laddat upp era batterier inför kommande läsår. Nu har höstterminen rullat igång på ny skola  för mig - på Gantofta skola. Jag valde efter en rad år på Ättekullaskolan att anta nya utmaningar.

Jag gjorde en presentationsvideo till min nya skola där jag presenterar mig och berättar om hur jag arbetar med mina elever. Filmen riktar sig till chefen, lärarna, eleverna och föräldrarna. Den spelades in under sommarlovet.

Jag gjorde ytterligare en film med tema Gantofta – Stålfarfar. Stålfarfar har jag lagt in som ett inslag i arbetsområdet svenska dialekter; skånska.

Det blir en fartfylld höst för LärarinnanGöransson. Höstterminen inleddes med att inte bara lära känna en ny trevlig chef, nya underbara kollegor och elever utan även en resa till Uppsala universitet. Jag blev inbjuden till föreläsningar och diskussion om framtida digitala upplägg till nationella proven i svenska. Vi var ett femtiotal lärare från högstadiet och gymnasiet samt lärarutbildare från hela landet som deltog. Det var en mycket spännande och givande heldag på Nordiska institutionen i Uppsala.

Strax innan jag gick på sommarlov åkte jag upp till Stockholm för att genomgå en endagsutbildning på Webbstjärnan för att bli Webbstjärneambassadör. Enkelt förklarat innebär detta att jag ska utbilda lärare att använda blogg som verktyg i undervisningen samt att ge dem möjlighet att kunna delta i Webbstjärnans tävling. Jag höll en workshop på Högastenskolan för mer än tjugo lärare. Helsingborgs Dagblad besökte min workshop och intervjuade mig samt några av deltagarna. Jag blev nominerad till Webbstjärnans lärarpris för arbetet med flygtemat med mina dåvarande sjuor och fick förfrågan av Webbstjärnan om jag vill bli ambassadör för att sprida Webbstjärnan vidare till kollegor.

För andra året i rad blev jag nominerad till lärarpriset Guldäpplet. Peter Becker från Guldäpplet skickade ut ett pressmeddelande där det stod att jag var nominerad. Jag blev uppringd av Helsingborgs Dagblad som ville göra ett reportage om mig. Jag blev gratulerad på skolan genom att få blommor av chefen, Niclas Haglind och av hela ledningsgruppen verksamhetsområde 4.  Det är en ära att bli nominerad två gånger på rad och jättekul att så många uppskattar mitt arbete. Det sporrar mig att fortsätta utveckla mitt arbete ytterligare.

Jag kommer under höstlovet, vecka 44, att samtala och föreläsa på Skolforum i Älvsjö. Föreläsningen handlar om  hur man på ett roligt och enkelt sätt kan skapa annorlunda metoder för undervisning och samtidigt bedriva egen forskning runt detta. Det innebär att jag vill inspirera lärare till att våga använda sig av nya undervisningsmetoder genom att berätta om hur jag brukar arbeta, vilka metoder jag brukar använda. Jag vill också förklara vad som kan hända om ett arbetssätt inte fungerar men även hur väl det kan fungera i klasser för att förklara olika sätt att gå till väga samt hur resultaten av mitt arbete har sett ut. Under två år har jag analyserat och utvärderat mitt arbete. 

Jag kommer i det kommande inlägget berätta om arbetet med Digilär och hur man enklast kommer igång att jobba med det digitala läromedlet. Som lärare ser jag många vinster med detta men dessa berättar jag som sagt om i nästa inlägg.

Camilla Göransson