Pedagogsajterna samarbetar och blir fler och fler

För en vecka sedan åkte vi i redaktionen till Karlstad för att träffa representanter från både nya och mer etablerade pedagogsajter runt om i Sverige. På träffen fick vi också besök av Skolverket och diskuterade möjligheter till framtida samarbete.

En del av pedagogsajterna har varit igång en längre tid och en del är precis i startgroparna. På träffen delade vi med oss av våra erfarenheter och upplevelser från att starta upp en pedagogsajt. Vi fick också med oss massor av inspiration och konkreta saker som vi kan arbeta med för att just PedagogSNV ska kunna utvecklas framåt och bli så bra som vi vill att den ska vara.

Med metoden Open space blev det många intressanta diskussioner. Bland annat kring:

  • Delakultur mellan oss som pedagogsajter
  • Bloggsamordning och bloggcoaching
  • Hur får vi fler att bidra till sajten
  • Hur får vi fler att hitta OCH använda sajten
  • Elevperspektivet på pedagogsajten – utifrån Pedagog Örebros artikel Att vara en autistisk elev diskuterades om och i sådana fall på vilket sätt elevernas perspektiv kan ta plats på sajten.

Inför ett samarbete med Skolverket

Med på träffen var Katarina Lycken Rüter och Anette Holmqvist från Skolverket som har en väldigt positiv syn på pedagogsajterna. Tillsammans diskuterade vi möjligheter till samarbete med oss som mindre regionala redaktioner för att skapa något på en större nationell arena.

Pedagog Stockholm är redan nu en del av Skolverkets material Sju timmar om… som erbjuder kompetensutveckling i form av olika utvecklingspaket. Utvecklingspaketen utgår från olika områden, som exempelvis kollegialt lärande. Varje paket är uppdelat utifrån sex olika steg: Starta – Ta del av – Diskutera – Göra/Pröva – Reflektera – Planera.

Tack Karlstad och alla pedagogsajtvänner!