Safer Internet Day 2015 på Villanskolan

Tisdagen den 10 februari firade hela Villanskolan Safer Internet Day, med fokus på barn – och ungas internetanvänding. Sedan 2004 har vi som skola haft “Surfa Säkert” som en del av IKT-utvecklingen och för varje år, när användningen av digitala verktyg ständigt ökar, blir det viktigare för oss alla att vara medveten om risker och möjligheter med nätet. Därför är det sedan några år tillbaka även en del av skolans årliga plan – för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2014-2015 är det dessutom ett av skolans prioriterade mål att arbeta med just säkerhet på nätet.

Vi har inspirerats av Statens Medieråd, där det finns mycket material och filmer att använda, till exempel under ett lektionspass i livskunskap eller svenska. Alla klasser har under läsåret arbetat aktivt med barns medievardag, gjort värderingsövningar och tänkt efter kring källor, bilder på nätet samt olika frågor som är aktuella i klasserna.

I tisdags, när vi firade Safer Internet Day, besökte våra maskotar Wilma och Ville lågstadiet. Alla 3:or fick uppdrag att blogga om dagens aktiviteter.

Mitt i lunchen överraskade årskurs 5 när de gjorde en uppskattad flashmob genom att dansa i matsalen med budskap kring källkritik och internet. Vi filmade såklart detta upptåg!

Årskurs 4 och 6 har använt materialet “Vilja Veta” där de både har tittat på film och haft gruppdiskussioner. Det är väldigt givande att på detta sätt utgå från barnens vardag på nätet och kunna koppla på läroplanens innehåll kring källkritik och olika medier, samtidigt som du hela tiden pratar likabehandling och värdegrund.

Budskapet till alla därute, liten eller stor, är att tänka efter före du delar och vara en schysst kompis på alla arenor i livet. Barnen får också uppmaningen att våga berätta för en vuxen om något inte känns bra, det är viktigt med förtroende och relationer kring spel och Internet. Vi surfar säkert på Villanskolan och tackar alla 580 elever och inblandade pedagoger för en dag i glädjens tecken!

Länktips – Statens medieråd

/Caroline Sjunner
IT-ansvarig Villans RO

Molly Karlsson
IKT-pedagog Villans RO