SETT rockade

Jag får frågan om jag kan tänka mig att åka till SETT i Stockholm med vår utvecklingsgrupp, IKT. Jag vet inte riktigt vad det innebär men det kan jag väl! Jag letar runt på nätet och förstår att detta kommer vara en lärorik upplevelse. Två dagar helt ordnat för nyfikna pedagoger som i sin tur ska smitta andra nyfikna pedagoger på hemmaplan.

Väl framme med väskan full av nötter, trendiga Raw food bars och vatten är jag redo med min iPad i ena handen och mobilen i den andra. Jag har blivit tillsagd att Twittra kloka tankar, (no pressure)! Jag går runt på mässan med mina kollegor och känner mig lite som en prao elev eller en något nervös lärarstudent, inte som den teamledare jag är till vardags på förskolan. Jag ser mest montrar som riktar sig till skolan. Jag försöker mingla och komma med kloka frågor, märker snart att det inte är min starka sida. De första föreläsningar jag går på är även de riktade till skolan, även om det stod ”inriktning förskola” i programmet. Jag blir trött i benen och sätter mig ner på en miniföreläsning, #sthlmisit. Två lärare berättar om hur de smittar varandra med goda kunskaper och erfarenheter på deras skola. Jag blir inspirerad och glad när denna unga långa bildläraren framför mig knappt kan stå still för att han är så stolt över sin skola, sitt eget samt sina kollegors och barnens arbete! Lika mycket som vi ska vara nyfikna på barnen och deras tankar och funderingar måste vi vara nyfikna på varandra! Jag känner mig laddad och nästa dag blir det bara bättre!

Sista dagen är jag på hugget och springer från den ena storföreläsningen till den andra och däremellan passar jag på att bli inspirerad av Västerås, Stockholm och Eskilstuna. När Beppe på sitt eget vis hyllar oss alla som arbetar inom förskola, skola och fritidshem kan jag inte hjälpa det, jag gråter lite… Allt blir bättre när jag får till en selfie med Beppe (väl tillbaks på förskolan blir barnen så imponerade!) När Cristian Fabbi och Simone Armani

Under SETT dagarna blir jag inspirerad av människor som likt jag möter många små barn varje dag på förskolan. Som tillsammans med dessa barn vågar provar nya verktyg, olika verktyg och nya appar, men framförallt vågar prova nya sätt att skapa och utforska och förstå världen på. Jag blir inspirerad och peppad att prova nya sätt att filma och dokumentera. Jag får nya tankar kring hur vi ska få de digitala verktygen att bli en naturlig del av verksamheten och lärmiljön. Jag ser att vi på den förskola jag arbetar på kommit en bra bit på vägen och jag är stolt över detta men jag vill mer och vet att vi kan mer!talar om den pedagogiska dokumentationen som ett redskap för demokrati och om de kollektiva lärprocesserna som vi måste synliggöra för föräldrar och för samhället blir jag helt varm inombords. De sätter ord och bild på allt jag tror på, helt underbart!

SETT rockade och det gör alla vi som orkar fortsätta vara nyfikna på världen tillsammans med små barn!

Emma Lewis, Nicandersgatans förskola. S:t Jörgens förskolor
@Lewisem79