Att åka taxi är också en resa i sig…

Att förflytta sig i en mångmiljonstad kräver sin logistik. Ofta har vi kunnat röra oss till platser och skolor med tunnelbanor, ibland med buss men flera gånger har det varit lättare att ta en taxi för oss 3 för att snabbt ta oss dit vi ska.

Sen med fötterna, som jag har varit, har jag ofta hamnat där fram med chauffören, på gott och ont men mest gott. Förundrad har jag varit över vilka samtal man kan få igång på ibland endast 10 minuter, och vilken källa till ännu mer kunskap det har varit då resorna ibland krävt längre tid.

I nästan varje taxi har vi sett små Buddhor, ibland med vattenglaset bredvid sig eller blomsterkransen, ibland har Buddhan fått små frukter i en skål bredvid. Ni kan ju tänka hur allt balanserar och gungar så fort bilen rör sig. Andra gånger har korset hängt i backspegeln eller plockats fram från skjortan som ett bevis att här snackas inget; – Bullshit!  Att starta med att fråga om symbolerna har öppnat upp eller att börja berätta att vi är 3 lärare från Sverige som gör skolbesök i staden. Vågar man därefter fråga  vidare så öppnas livserfarenheterna snabbt.

Vi har lärt att man gör 2 års militärtjänstgöring och att de ibland delas med polisenheten. Hur ordet ”dont” undviks då poliserna t ex ska hindra någon från att göra något farligt och det känner vi ju själva igen som pedagoger och föräldrar. Säg till ett barn att INTE gör något och då får man ibland ett motsatt resultat än önskat.

Vi har lärt oss om hur Singapore bara var ett vanligt fiskesamhälle, helt utan egna naturresurser för 50 år sedan till att nu vara en av de starkaste ekonomierna i Asien. Vi har samtalat om skolor och om Pisaresultat, om vilka skolor som är bäst. En taxichaufför prisade sin lycka att hans 3 barn alla hade en mycket hög utbildning antingen inom matematik, biologi eller. teknik. Jag frågade om han kände sig stolt och svaret blev;

-Nej bara lycklig att det gått så bra.

Vi har pratat med chauffören som fnittrande och lite generat sa: – Detta är min första resa. Vi berömde honom mycket.

Vi fick veta av en taxichaufför att om vi varit på Botaniska trädgården- den klassiska med sin fina orkidéutställning  så vore vi nästan idioter om vi inte besökte den nya botaniska trädgården vid Marina Sands, Garden at the bay. Om vi besökt den så skulle vi aldrig behöva gå och se någon annan botanisk trädgård varken i Syd- eller Nordamerika, Europa eller Afrika. Detta var kronan och i detta läget, av samtalet, det var då korset kom fram från skjortan och armarna vevade runt mannen. jag skrattade och lovade att vi skulle gå dit.

IMG_4818Vi har också pratat om Pisaresultaten och vad det gör med barnen. Hur stressade barnen kan vara hur mycket tid alla test tar, hur svårt det kan vara om man inte fixar kraven. En tanke för oss att grunna över, vi som alla vill nå högre resultat. Dock får jag lov att säga att de elever vi mött, de pedagoger vi träffat alla velat stärka och höja- visa på möjligt istället för omöjligt. Velat ingjuta mod och framtid i eleverna. Men vi har ju också fått ett urval av de 4 bästa skolorna som skulle passa vårt arbete och våra tankar.

Vi har lärt oss om antalet invånare om hur många som kommer utifrån, hur alla har någonstans att bo, arbete till alla. Och nästan inga poliser har vi sett men många övervakningskameror.

Vi har pratat om den rena staden, inga papperskorgar vid tunnelbanorna för du får ju ändå inte äta där, de vänliga och hjälpsamma människorna men också om det smutsiga havet vid stränderna vid Sentosa. Här guppade, platspåsar och plastflaskor synligt.

Taxin har också varit en backup för mig då jag har osedvanligt dåligt lokalsinne, men taxi kunde jag inte använda mig av då jag förirrade mig från ett toalettbesök 25 m från cafeét där jag satt. Det gick bara inte.

/ Inger Edforss-Fuchs, Västra Ramlösa skola

http://teachersgoeast.wordpress.com/