Trendspaning på BETT

Besök på BETT, innebär besök på Europas största mässa för IT och lärande. Det  innebär en överväldigande mängd intryck för besökarna. De flesta från Sverige  som besöker denna mässa deltar i kringarrangemang  vilket exempelvis kan innebära föreläsningar, workshops eller skolbesök. Många väljer till och med bort mässan och tycker att föreläsningar och skolbesök är mer givande.

Om man precis som jag gjorde, väljer att lägga en del tid på själva mässan, vad ger den då för intryck? Utifrån ett trendspaningsperspektiv tycker jag att den är intressant att besöka. Jag har fått möjligheten att besöka BETT vid flera tillfällen. I år la jag märke till:

Stora leverantörer som tidigare inte valt att vara på plats fanns i år på BETT. Exempel på detta är Apple och Google, som förutom montrar även hade givande miniföreläsningar (detta gavs också av många andra leverantörer som exempelvis Microsoft). Samtidigt fanns det leverantörer som jag inte såg till på mässan, men som finns kvar på marknaden i ungefär samma omfattning som tidigare. Givetvis så funderar man på varför…

Skrivarlösningar brukar det finnas gott om, men numera är fokus på 3D-skrivare. Oj vilka möjligheter det finns här. Skulle du vilja grotta ner dig i den världen och hitta den lösningen som är bäst för just era behov så hade du kunnat ägna ett par dagar åt bara det.

Programmering och kodning finns det mer och mer av på mässan. I det engelska skolsystemet finns numera ett eget ämne som handlar just om programmering. Konkreta lösningar på hur man kan arbeta med det i skolan har växt fram och en del av dessa visades upp på mässan.

Interaktiva skrivtavlor har nästan helt ersatts av Touchskärmar. Dessa har funnits i några år, men som det brukar vara med ny teknik så är prisbilden nu betydligt trevligare. Touchskärmar kan vara i form av både tavlor och bord och en del av dem kan också kombineras. Årets utmärkelse “BETT Awards“ gick till Smart (som tillverkar SmartBoard) och deras nya samarbetsverktyg AMP . Det är en mjukvara och innebär att du kan koppla valfritt digitalt verktyg som eleverna har till det som händer på SmartBoarden. Tanken är just att det kolaborativa lärandet ska underlättas.

Chromebook blir större och större på marknaden vilket också märktes på mässan. Jag fick veta att Sverige är det chromebooktätaste landet i Europa, men att det inte har slagit igenom i så stor omfattning i Storbritannien som man hade trott att det skulle göra. På mässan visades det upp en del nyheter på marknaden. Flera leverantörer har valt att plocka fram chromebooks som är mer tåliga än de som först tillverkades. En del av de nya modellerna ska exempelvis tåla att ett glas vatten spills på dem.

[su_custom_gallery source=”media: 3961,3963,3959,3958,3957,3956″ limit=”25″ link=”lightbox” target=”blank” width=”150″ height=”150″][su_custom_gallery source=”posts: recent” limit=”50″ link=”post” width=”250″ height=”200″ title=”always”][/su_custom_gallery]

Inspirerande länkar

Många som har fått möjligheten att åka till BETT delar med sig av sina upplevelser i på olika sätt. Här finns några utvalda guldkorn från några av de svenskar som deltog den där januariveckan i London.

/Karin Ollinen, strategiskt utvecklare IKT.