Utomhuspedagogik t/r Helsingborg-Singapore!

Vi är fyra lärare från Helsingborg som åker på studiebesök till Singapore och Bali i oktober 2014. Vi ska besöka skolor med fokus på utomhuspedagogik och hållbar utveckling. Vi vill gärna berätta om våra upplevelser under resan.

Allt började  2012 med Ingers  nya telefon då hon fick fnatt med en ny app som heter TURF. Med den och GPS:en igång kunde hon ta zoner runt om i staden, bara hon stod fysiskt på rätt plats. Hon har väl aldrig cyklat så mycket. Efter detta hakade det ena i det andra, tankarna föddes på hur man skulle kunna få ut elever för att röra sig och samtidigt lära sig. Inger hade precis året innan gått en 7,5 p kurs i Utomhuspedagogik, med Miljöverkstaden och Linköpings universitet som huvudmän. Utomhuspedagogiken låg med andra ord väl i ryggsäcken.

Wallenbergs stiftelse utlyste medel, vi fick ihop en ansökan som höll – vi fick 1,3 miljoner och samtidigt ett nära samarbete med Linköpingsuniversitet med sin avdelning för Utomhuspedagogik samt avdelningen för Kognitionsvetenskap och Miljöverkstaden här i HelsingborgVASS  = ”Virtuell värld, möter Autentisk värld, i ett Sinnligt, Samlat lärande” projektet startade, en ny app för utomhuspedagogik skulle skapas, Minnesmark. Appen bygger vidare på ett tidigare forskningsprojekt som gjordes  i Astrid Lindgrens värld där man använde sig av augumented (mobilförstärkt) lärande.

Ingemar  från miljöverkstaden och Inger har jobbat flitigt ihop med tankar, funderingar, försök och misslyckanden och fler och fler lyckanden. Programmeraren Umaphati, har varit här ett antal gånger likaså forskarna Mattias och Anders. Utvärderingar har gjorts och kommer att fortsätta bland annat med elever. Flera är ni som peppat på skolan, testat då det gått och ställt kloka frågor.

I höstas läste Inger sedan via Twitter om några som fått stipendier för att besöka andra skolor, och just dessa hade varit i New York. Googla SFUB så får ni se, eller klicka länken som är här, www.sfub.se. Inger slängde ut frågan till några på skolan om de var intresserade att söka och Marie-Louise och Eva hakade på.

Varför blev det då Singapore? Ja det kan man undra.

Anders, vår professor i Linköping, har sedan många år ett samarbete med flera skolor i Singapore. Då vi frågade honom om kontakter så blev han eld och lågor och på den vägen är det.

Under resan har vi studiebesök inplanerade på 3 skolor måndag- fredag. Eva, Marie-Louise och Inger flyger helgen därefter till Bali för att ha möjlighet att besöka Green Bambu school. Följ oss gärna både på http://teachersgoeast.wordpress.com/ eller Instagram. #teachersgoeast

teachersgoeast

Vi har inbokad visning på denna världsberömda miljöskola under måndagen och hoppas få komma tillbaka även under tisdagen.

I Singapore kommer Inger och Ingemar presentera vårt projekt. Vi kommer alla fyra, Eva, Marie-Louise, Ingemar och Inger, få ta del av deras arbete och vi hoppas att vi kan locka ut dem i sin närmiljö – för detta är de visst inte vana vid. I Singapore har man all den senaste tekniken, men missar visst ofta möjligheterna som Utomhuspedagogik ger.

Ett Minnesmarkupplägg inför Singapore, är att läsa in dikter på engelska som sedan kommer att triggas vid olika punkter i deras park med hjälp av GPS:en och appen. Något som kräver paus, tanke och andra sinnen aktiva. Tänk att göra det samma hos oss, till exempel att sitta på en stubbe vid bäcken i Jordbodalen och lyssna till en dikt som läses upp, sedan samla orden själv i sin kropp och tanke. Mmmm.

Inger har pillat med presentationer in i det längsta och för att inte behöva stå på plats utan fungerande saker har vi både 1 Prezi, 1 Powerpoint, 1 Googlepresentation, laminerade foto med QR-koder och oss själva. 

Eva, Marie-Louise, Ingemar och Inger i Singapore