Var rädd om kroppen!

Var rädd om kroppen!

Nu när vi satsar allt mer på teknik som förenklar för oss i vardagen får vi inte glömma bort att vara rädd om kroppen. Sjukgymnasten Eva Storulv berättar om hur hon ser på det här med bärbara datorer och kroppshållning.

– Med laptopen har eleven blivit mer stillasittande än vad hen var tidigare. När man har undersökt och videofilmat elever så är de mer rörliga när de sitter med papper och penna eller en bok än när de sitter med en dator framför sig, säger Eva.

– Det allra viktigaste är att variera sittställningen och ta paus genom att röra på sig. Att sträcka sig med armarna bakom huvudet är en paus. Att resa sig upp från stolen är en paus. Det svåra är att det inte sker på automatik att eleverna vill röra sig och problemet är nog större hemma än det är i skolan. Där finns risken att man hamnar längre stunder framför datorskärmen när man spelar spel, ser på film eller rör sig via de sociala medierna m.m.  I skolan bryts undervisningen med jämna mellanrum i alla fall.

I klassrummen bör man se till att det finns möjlighet till variation. Det kan vara mattor där man kan ligga och jobba, eller ett par ståbord så man kan ställa sig upp och jobba ett tag.

Eva kommer ut på skolorna i Ängelholm och diskuterar ergonomi med elever i åk 1, 4, 7 och första året i gymnasiet.

– Budskapet är att du kan sitta hur du vill, bara inte för länge.

Hur tänker du som pedagog i ditt klassrum? Jag för min del måste ställa en timer för att komma ihåg att vi ska röra på oss. Ibland kan jag låta någon av eleverna komma på en rörelse vi alla sak göra tillsammans. Det blir både nyttigt och roligt.

Ett tips är att se videoklippet skapat av LIN-education nedan!

Här kan du läsa vad Arbetsmiljöverket skriver om Datorer i skolan. 

Foto: Göran Söderlund.