Vilken myt om läraryrket vill du ta död på?

Den positiva bild som finns om skola är faktiskt helt sann! Och det är ingen hemlighet att vi som arbetar inom skola vill sprida den, ännu mer.

Per-Arne Andersson (SKL) menar att många nog blev överraskade av DN:s artikel Lärarflykten – en modern myt tidigare i veckan, med inledningen:

Lärarna flyr skolan. Så ser bilden ut i debatten. Men verkligheten är den motsatta, visar DN:s granskning. Lärarna stannar allt längre i skolan, enligt ny statistik.

Han skriver i sin kommentar Lärarflykten – en av många skolmyter (SKL:s skolblogg) bland annat att problemet med myter om skola är att de bidrar till den negativa bild som faktiskt finns där ute. Att en myt kan användas för att uppmärksamma en fråga, men i längden lever sitt eget liv som vi alla kan förlora på.

De negativa myter som finns bidrar så klart till bilden av skola. Däremot vet jag att det finns mycket där ute som kan bidra till en positiv bild av skola och vi kan alla vara en del av det. I mitt arbete får jag ständigt träffa lärare som brinner för sitt arbete, barn och elever som verkligen har lust till att lära och skolledare som tror på sina medarbetare och elever.

Alltså, i enlighet med Per-Arne Andersson vill jag understryka lite fakta:

  • Läraryrket är attraktivt – antalet sökande till lärar- och förskollärarutbildningen ökar
  • Intresset för att arbeta som lärare är stort – lärarutbildningen är högskolans största yrkesutbildning
  • Lärarlönen har ökat – med dagens läraravtal får/fick lärarna i snitt nästan 3 700 kronor högre lön per månad 2015 jämfört med 2012.

Läraryrkena är till och med det yrke som enligt ungdomarna verkar roligast och mest utvecklande av yrkena i kommuner och landsting.

Pedagogsajten och alla skolbloggar som finns där ute är bara ett sätt att hjälpa till att avliva myten om lärarflykten och andra myter om skolan. Men om vi hjälps åt och delar med oss av ännu fler positiva uppslag om skola tror jag att vi snart kommer få slåss med medierna om alla våra berättelser. För jag ser att de finns överallt.

Så. Vilken myt om läraryrket vill du ta död på?