Alla barns rätt till en stimulerande lärmiljö

I sitt uppdrag som ateljerista utvecklar Emma Lewis ateljéer och lärmiljöer i förskolan. I en julkalender ville Emma förmedla sina egna tankar kring lärmiljöer i text och bild. Nu kan du använda dig av Emmas kalender som inspiration om du vill utveckla lärmiljön på din förskola.

Under december månad använde Emma Lewis, ateljerista och förskollärare, sitt instagramkonto @el.ateljerista för att publicera en digital julkalender. Syftet var att förmedla sina egna tankar kring lärmiljöer i text och bild och inspirera fler att tänka till kring de lärmiljöer barn i förskolan möter varje dag. Kalendern blev uppskattad av följarna och nu delar Emma med sig av sin kalender i en fysisk version.

Vad hade du för tankar innan du startade din julkalender?

– Som ateljerista besöker jag många förskolor och avdelningar, jag får äran att kliva in i deras värld i ett par minuter, timmar, dagar och ibland även längre. Jag är väldigt nyfiken och jag lyssnar och ser mycket. Jag är nyfiken på pedagogerna, barnen, projekten, rummen, material och verktyg som finns tillgängliga, vilka möbler som finns och hur allt hänger samman. Jag känner mig alltid välkommen och går alltid där ifrån med en känsla av glädje och hopp i kroppen.

– Det jag ser är att det kan vara mycket olika från en avdelning till en annan, vilket också innebär att det är mycket olika för barnen som går på den ena eller den andra avdelningen. I mitt uppdrag som ateljerista ingår det att utveckla förskolornas ateljéer och lärmiljöer, vilket jag tror kan vara en viktig del i arbetet mot en likvärdig förskola för alla barn. För att nå en likvärdig förskola måste vi rulla upp ärmarna tror jag, allihop.

– Hur som helst så en dag efter jobbet tänkte jag att det kunde vara spännande att utmana mig själv att i bild och text förmedla mina tankar kring vilka lärmiljöer jag tycker att barn har rätt att möta på sin förskola. Det råkade snart vara december månad och därför tänkte jag att en julkalender kunde vara ett kul sätt. Jag valde att göra det på mitt instagramkonto för att nå ut till fler.

– Varför jag valde 25 bilder istället för 24 var för att jag ville trycka in så många ord som möjligt, jag har lite svårt att välja bort. Jag hade lätt kunnat fortsätta till 30 men då hade den förlorat lite av sin juliga charm, så det fick bli 25.

Orden som är viktiga i våra lärmiljöer

– På varje bild finns ett ord som jag tycker är viktigt att ha med sig när man bygger en lärmiljö samt en bild som symboliserar ordet och dagens datum. I slutet fick jag lite panik för att jag var tvungen att välja ord. Jag ville så gärna ha med digitalitet, demokrati och rik, men jag fick göra aktiva val. Jag tänker att exempelvis digitalitet kan vara undersökande, kommunikation, dokumentation, ljud, föränderlig, tillgänglig, fantasi och nyfikenhet vilket är ord som finns med i julkalendern. Likaså tror jag att vi når en demokratisk och rik verksamhet genom att den är tillgänglig, fantasifull, nyfiken, estetisk och genom etik, mångfald, kommunikation och så vidare.

– Jag hade hela tiden en tanke om att kunna dela med mig av julkalendern på ett enkelt (men ändå proffsigt) sätt och som tur är har jag fina vänner som kan hantera bildprogram och min tanke är nu förverkligad.

Hur kan man som pedagog använda sig av kalendern?

– Jag tänker att den kan bjuda in till dialog kring vilka lärmiljöer våra barn får möta ute på våra förskolor. Samtidigt som den kan få oss att tänka kring bild, form och text ur ett estetiskt eller kommunikativt perspektiv.

Vilka har varit dina största lärdomar i din, ganska nya, roll som ateljerista?

– Vikten av att skapa goda relationer med de människor jag möter. Jag kan inte skapa förändring eller utveckling för barnen om inte pedagogerna har förtroende för mig. Vi måste göra det tillsammans.

Vill du använda Emmas kalender?

Här kan du skriva ut @el.ateljeristas kalender och använd som inspiration!
2018 års julkalender av Emma Lewis (pdf)
Passar bäst att skriva ut i A3 eller större.