Att hitta förebilder för skolungdomar

E-sport och gaming har växt fram som ett av de stora fritidsintressena för barn och ungdomar. Elevhälsan arbetar för att stötta elever att hitta en bra balans kring spelandet. Förutom att vi själva sprider kunskap och tips arbetar vi även med positiva förebilder. Skolsköterskan Ida Casparson tar hjälp av en världsstjärna inom e-sport som också råkar vara en tidigare elev på Svensgårdsskolan i Helsingborg.

Tiderna förändras och nu konkurrerar handboll, ridning och innebandy med nya aktiviteter som gaming och e-sport som de stora fritidsintressena. Det märker skolsköterskan Ida Casparson i sina samtal med eleverna.

Ida berättar att e-sport kan vara en mycket bra sysselsättning där ungdomar hittar sin samhörighet och gemenskap. Samtidigt är det en stillasittande aktivitet, så det gäller att hitta en balans i sitt spelande. Det handlar dels om att må bättre, men också att kunna prestera bättre – både i skolan och i spelet.

– Konkreta råd som jag brukar använda handlar om ergonomi, att ta paus från spelandet och göra annat till exempel gå en runda, sträcka på sig eller göra något annat en tid som inte är med skärm involverat. Jag brukar ge råd om att ställa en klocka då man ofta tappar tidsuppfattningen. Jag pratar även om vikten av att röra sig och vilka positiva hälsoeffekter det har, säger Ida.

Världsstjärnan och tidigare eleven en viktig förebild

Givetvis är lärare och skolpersonal bra förebilder för ungdomar, men vi vet också att de lyssnar på stjärnorna inom sina intressen. Världsstjärnan Nicolas ”Plopski” Gonzalez Zamora är 17 år och professionell e-sportsspelare. Han är med i teamet ”NiP” och spelar Counter-Strike.

Nicolas har gått hela grundskolan på Svensgårdsskolan i Helsingborg och pratar mycket bra om sin tid på skolan.

– Svensgårdsskolan för mig var en väldigt bra tid. Jag lärde känna mina flesta kompisar där, alla lärarna på skolan var väldigt stöttande, när det kom till att jag spelade väldigt mycket på fritiden.

Ida ser Nicolas som en bra förebild för ungdomar som gillar e-sport. Det handlar både om hans livsstil och värderingar, samt hans vilja att arbeta hårt för att nå sina mål.

– Nicolas är en person som förstår vikten att ta hand om sig, både för att må bra och för att nå sin fulla potential inom e-sport, berättar Ida.

På Elevhälsans Instagramsida @brainpower_hbg finns en kort video från Nicolas. Där berättar han hur han gör när motivationen inte är på topp eller hur han gör för att orka koncentrera sig under en längre tid.  Det är tips som kan inspirera alla ungdomar som är intresserade av e-sport.

På Instagramsidan finns många andra tips där ungdomar och förebilder tipsar varandra. Känner du ungdomar som vill inspirera andra ungdomar – hör av er till oss på Brainpower.