Avslutat Shakespeare-tema

Jag tänkte uppdatera er lite om hur arbetet runt William Shakespeare och Hamlet har gått med årskurs 9 på Ättekullaskolan.

I det senaste blogginlägget berättade jag om varför man ska jobba med William Shakespeare och vad mina elever skulle göra. De fick se filmen Hamlet med Mel Gibson i huvudrollen. Efter filmen fick eleverna skriva en filmanalys som även väver in en recensionsfunktion. Dokumentet som eleverna skickade in gjorde jag en plagiatkontroll inne i Fronter för att se att eleverna inte bara har ”klippt- och klistrat” från nätet utan kunnat formulera sin text med egna ord. Alla eleverna klarade kontrollen, vilket är bra.

Vi gjorde ett studiebesök på Kronborgs slott där eleverna fick veta viktiga händelser i pjäsen Hamlet både utanför och innanför slottet. Studiebesöket blev uppskattat och dessutom hade jag tagit med fakta som jag berättade under besöket på deras prov. Nästan alla eleverna hade kommit ihåg det jag hade nämnt och därmed klarade frågan på provet också. Kuggfrågor använder jag mig av ibland – lite för att urskilja vilka elever som är uppmärksamma.

Provet skrev eleverna (som vanligt) digitalt. Jag delade ett Google-dokument i Classroom som de lämnade in när de var klara. Den stränga provvakten, Lärarinnan Göransson, gick runt i klassrummet för att se att de inte ”Googlade” upp svaren. I provet märkte jag att i flera av frågorna har eleverna sugit in nästan ordagrant från min YouTube-film om William Shakespeare. Det var kul att se att de mindes formuleringarna och det innebär att inlärningsmetoden har fungerat för dessa elever. Resultatet blev att alla skrivande elever blev godkända och högre. Drama i undervisningen har varit en avgörande faktor för elevernas framgång.

Jag valde att inte göra mina QR-quiz i Danmark eftersom det skulle kräva surf av eleverna och Kronborgs Wi-Fi var lite svajigt. Istället kom jag på en bättre idé. Niorna ska snart ha sin avslutningsmiddag och då ska de göra en digitaltipspromenad på skolan istället. Det bygger på GPS och eleverna kan använda sig av Helsingborgs stad gratis Wi-Fi för att lösa uppgifterna. Tipspromenaden går ut på att man ska hitta stationer som jag har placerat ut med, i det här fallet tio frågor, och med fyra olika svarsalternativ. Vill man vara med i tävlingen kan man registrera sig gratis alternativt logga in med sitt FaceBook-konto om man har ett sådant. Jag har använt mig av tjänsten Quiz-Walk för att skapa tipspromenaden om William Shakespeare.

Snart publicerar jag mitt sista inlägg som kommer att handla om ämnet svenska och de projekt jag har jobbat med där. Dessutom kommer ni att få se fram emot en liten sommarhälsning på YouTube från LärarinnanGöransson.

Camilla Göransson

@camigoransson