Digitala prov med Inspera

Diskussionerna runt digitala prov är inget nytt. Går det att använda digitala prov utan att eleverna kan hitta svaret på internet samtidigt? Lärarinnan Göransson har testat Inspera, och berättar här om upplevelsen.

Person vid dator

Helsingborgs stad har valt att investera i tjänsten Inspera för att säkerställa säkrare prov. Inspera finns idag för plattformarna Windows, MacOs, iOS och ChromeOS. Om man arbetar i Mac- eller Windowsmiljö ska man ladda ner en så kallad lock-downwebbläsare, safe-exam-browser (SEB).

Våra elever använder sig av Chromebook på skolan. Jag och en kollega skickades ut på en snabbutbildning. Under utbildningen fick vi kunskaper om hur man skapar, bedömer och genomför prov i den nya säkra miljö. De som har skrivit prov för Transportstyrelsen eller Trafikverket känner igen miljön eftersom man skriver provet i ett låst läge då man inte kan stänga ner något fönster eller öppna en annan webbläsare under tiden man skriver prov. Detta är helt enkelt till för att förhindra fusk. Tanken är ju väldigt bra.

”Fungerade ypperligt”

För att det hela ska fungera på Chromebook måste man först verifiera att man kan köra kiosk-appar. Detta kontrollerar man i chrome://extensions i chrome-webbläsaren. Sedan ska man öppna ”developer mode”. Efter det ska du leta efter en knapp som heter ”Manage kiosk applications”. Då är kiosk-mode tillgängligt och då kan man fortsätta med att installera Inspera Assesment kiosk-appen.Processen är ganska komplicerad om man inte är van att arbeta med det här systemet. När appen väl är installerad och startad ska eleven logga in.

Jag gjorde ett exempelprov för att testa hur det fungerade. När provet var klart och aktiverat bad jag en elev i årskurs nio att logga in och helt enkelt prova att göra mitt exempelprov. Eleven lyckades att logga in, genomföra provet och ta emot min respons. Inspera fungerade alltså ypperligt.

Problem som behöver lösas

Tyvärr uppstod ett problem. Eleven kunde inte lämna Insperamiljön utan att hela datorn blev låst helt och hållet. Det gick inte att stänga ner appen alls och eleven kunde inte använda sin dator överhuvudtaget till annat än Inspera. Jag testade själv med en lånad Chromebook från skolan för att se om problemet bara låg hos eleven. Det visade sig att även min dator låste sig.

Jag har pratat med andra som har testat Inspera och det verkar som att det fungerar för en del medan en del drabbades av samma som vi. I skrivande stund väntar jag på besked från Inspera om eventuella lösningar. Jag kan tillägga att jag testade att ladda ner appen för Mac och jag stötte inte på några som helst problem utan hela Inspera fungerade kanonbra och appen gick att stänga ner som förväntat när provet var över. Problemet ligger endast på våra Dell-Chromebooks verkar det som. Fortsättning följer…


Camilla Göransson

Legitimerad lärare i svenska och engelska år 7-9

Gantofta skola, Helsingborgs stad

Twitter: @camigoransson

Läs fler inlägg i denna blogg: LärarinnanGöransson