Säkra digitala prov på Varagårdsskolan i Bjuv

På Varagårdsskolan i Bjuv har vi gått från att skriva prov med papper och penna till att göra dem digitalt. Programvaran vi använder oss av uppfyller kraven för nationella prov, är säkert och kan individanpassas.

Eleverna på Varagårdsskolan i Bjuv har använt Gleerups digitala läromedel nu i snart två år och nästan all undervisning sker med hjälp av digital teknik. Vi använder chromebook och arbetar med G Suite. Problemet som nu uppstått är att eleverna har vant sig vid att arbeta med sina datorer, men när proven har kommit, har penna och papper varit de arbetsredskap som varit aktuella. Detta har inte varit bra, så strax efter jul bestämde jag mig för att försöka hitta en lösning på detta.

Skärmdump från Exam.net

Testade olika programvaror

Tidigare hade vi lite egna “hemmasnickrade” lösningar på digitala prov, men vi kände ändå oss inte riktigt säkra plus att de var ganska omständliga och krävde ganska omfattande datorkunskaper. Det tog inte lång tid förrän jag hittade lite olika programvaror för säkra digitala prov. Det jag fastnade för var Exam.netAnledningen till att jag valde att satsa på denna programvara, var för att det är helt gratis under vårterminen 2018. Det var oerhört lätt att lära sig och redan efter att ha testat det med mina klasser, så märkte vi att det fungerade utmärkt. På en personalkonferens hade jag en kort genomgång och visade lite hur programmet fungerade.

Många lärare använder digitala prov

Nu är det många lärare på min skola som använder detta vid olika skriftliga prov. Eleverna gillar detta och tycker speciellt vid olika analys- och resonemangsfrågor att det känns bekvämt att skriva på sin dator. Skulle någon elev försöka fuska, plocka upp ett “gömt fönster”, så stängs eleven automatiskt ute från provet. Givetvis kan läraren ”släppa” in eleven igen om så önskas.

Snabbt, säkert och enkelt

Exam.net uppfyller kraven för nationella prov gällande säkerhet, datahantering och tillåtna hjälpmedel samt tillåter individanpassning för elever med speciella behov. Enkel export till Google Drive eller dator av elevers uppsatser eller provsvar för att rättning och feedback ska kunna delas med eleverna smidigt. Mycket snabbt och enkelt att skapa ett prov eftersom Exam.net har stöd för att ladda upp ett prov som en pdf eller klistra in från exempelvis Word. Inga elevkonton krävs utan eleverna når provet med en enkel provnyckel. Det finns också en funktion för anonymisering av prov.

Håkan Larsson
lärare, Varagårdsskolan, Bjuv
hakan.larsson@skola.bjuv.se

Läs fler inlägg i denna blogg: Bjuv bloggar