Effektivt att göra elever delaktiga

Som drogsamordnare är det en fröjd att få jobba med engagerade pedagoger och elever. Ungdomars kreativitet ska inte underskattas, de är ofta nyckeln till lösningar och lärandet. I läroplanen står det att skolan ska förmedla kunskap om olika substansers skadeverkningar till exempel om tobak.

Jag tycker det är jättebra att eleverna får kunskap om olika substansers farligheter. Men, när skolan även kompletterar detta med ungdomarnas kreativa förmåga blir resultatet ännu bättre. Exempel på detta är Medieprogrammet på Nicolaiskolan. Eleverna fick en uppgift att skapa filmer som skulle förmedla fördelarna med att förbli tobaksfri. De inhämtade tobakskunskap, spelade in film med mobilkamera och med filmkamera. Resultatet visades därefter på skolans monitorer under en tid. Det är andra året i rad som skolan gör detta och planering är igång nu för nya filmer.

Vad vinner vi på detta?

Eleverna på medieprogrammet fick bättre kunskap om tobak och filmteknik samt att de kände sig mer delaktiga. Filmen sändes på skolans monitor en tid, vilket medförde att majoriteten av eleverna och skolpersonalen på skolan fick ta del av medieprogrammets information, fördelarna att vara tobaksfri.

Jag som drogsamordnare kan sprida metoden och filmerna vidare till skolor och till andra intressenter på olika sätt. Vi har klippt ut de bästa filmbudskapen från 2018 och 2019 och lagt till diskussionsfrågor.

Använd gärna Nicolaiskolans tobaksfilmer i din undervisning

Nya rökförbudslagen

Sedan 1994 har det varit rökförbud på skolgårdarna men trots detta förekommer tobaksrökning på många grund- och gymnasieskolor. 1 juli 2019 blev det ny tobakslag som bland annat innebär att skolorna måste skylta med att det är rökförbud på deras skolområde.

Elever skapar rökförbudskyltar

Grundskolorna Svensgårds- och Tågaborgskolan och gymnasieskolorna Rönnowska- och Nicolaiskolan är med om ett spännande projekt nu under hösten. Eleverna har varit kreativa och skapat skyltar som förmedlar budskapet, att det inte får rökas på skolområdet.

Lektionsmaterialet och projektplan finns här.

En jury har valt ut de fem bästa Rökförbud skyltarna och dessa kommer tyckas upp i ett material som tål alla väder samt klistermärke under november månad. Detta projekt är ett samarbete mellan Skol- och fritidsförvaltningen, Socialförvaltningen och I Love HBG.

Syftet med projektet är att skapa bättre förutsättningar för att tobakslagen ska kunna följas på skolan. Därför tycker jag det är klokt att det är ungdomarna som är designerna för att utforma en skylt som de tror på .

Vill du veta mer om projektarbetena eller är er skola är intresserad av att ta del av rökförbud skyltarna, kontakta mig, https://verktygsladanhbg.se.