En lärares julspring

Vad mycket det är vi ska hinna med på kort tid. Kanske är det dags att förändra synen på tiden med årets Nobelpris i fysik. Kunskapen om dessa vågor av energi får mina tankar tillbaka till vardagen och barnens rörelser på en skola i arbete med allt vad detta innebär. Det är ju hela tiden möten och passager av alla de slag mellan människor, både stora och små.

Språket är det som förmedlar våra tankar, ja i alla fall borde göra det. För ibland hoppar det ut en osorterad groda som landar tungt hos sin mottagare. Men det är ju också allt det där som kroppen förmedlar med vår hållning, våra rörelser, vår mimik och våra ögons sätt att se den vi har framför oss.

Det finns självklart också det osagda och det orörligas eget språk och betydelse som ännu inte kommit fram eller tagit ställning i vårt medvetande.

Vår erfarenhet och förförståelse färgar ju bilden av det upplevda.

Skulle jag ha ingripit? Var det ett bråk eller en kränkning ?
Eller var det våldsam lek?
Skulle jag ha stoppat kommentarerna i luften?
Eller bara stannat upp och frågat: Hur är det fatt?

Som lärare vill jag räcka till för mina elever, för mina kollegor och för hela min skola. Det kan bli lite stressigt så här i terminens slutskede. Men så viktigt det är det där lilla samtalet som gör skillnad. Kommunikationen som bygger en möjlighet till möte, en vänlighet som stannar kvar i hjärtats minne.

Här gör vi skillnad för varandra.
Minimerar risken för utanförskap, skapar en gnutta självförtroende som kan få växa till självtillit och självkänsla.

Det är när vi vuxna är mogna förebilder till ett starkt civilkurage som vi ger det bästa skyddet mot kränkningar och mobbning.

GOD JUL ÖNSKAR
OLWEUSGRUPPEN i Helsingborgs stad
genom Palle Drakenberger, Olweusinstruktör
palle.drakenberger@helsingborg.se