En rejäl sagofest i Ödåkra

Glitter-Kenneth, Sop-Gunilla och deras kompisar var på plats när de kommunala förskolorna i Ödåkra hade en riktig sagofest som avslutning på årets språktema.

Nu var det dags för de kommunala förskolorna i Ödåkra, Helsingborg, att avsluta årets språk-aktion, med en stor sagofest!

Detta år har förskolorna arbetat med sagoboken “Promenad” som tema, och vägarna har sett väldigt olika ut. Med boken som utgångspunkt har vi haft ett spännande och fantasifullt år, som öppnat upp för många olika lärprocesser och sidospår vilket ni har kunnat läsa om i tidigare inlägg på bloggen.

Nu var tiden inne att säga hejdå till Glitter-Kenneth, Sop-Gunilla, Frilufts-Berra, Dykar-Berit, Djur-Jenny och Rymd-Elmer, som besökte oss på festen med olika spännande uppdrag.

Lotta Olsson är författare till boken ”Promenad”. Barnen har fått bekanta sig med författaren – vad är en författare? Vilka fler böcker har hon skrivit?

Sortering med Djur-Jenny

Djur-Jenny bad barnen om hjälp att samla in hennes djur. Men var hör de hemma någonstans? På bondgården? I huset? I skogen? Barnen hjälper djuren att hamna på rätt plats.

Tillbakablick med Rymd-Elmer

Rymd-Elmer hade landat hos oss med sin raket. Han ville visa alla barn vad de olika förskolorna har jobbat med under årets gång. Det var spännande att få titta runt på all dokumentation och hur olika vi hade arbetat. Men en sak har vi alla haft gemensamt – barnen kände igen alla karaktärerna som gömde sig bland alla skapelser!

Kreativa projekt – vi inspirerar varandra!

Rörelse med Glitter-Kenneth

En karaktär som varit stor favorit bland många barn. Här bjöds alla barn in till sång och dans, att få rocka loss med Glitter-Kenneth är svårslaget!

Experiment med Dykar-Berit

Hos Dykar-Berit experimenterades det med vatten och barnen skapade såpbubblor av alla möjliga slag. Några små, några stora, och några jääääättestora!

Utelek med Frilufts-Berra

Hos Frilufts-Berra fick barnen vara kaniner och kaninjägare i en rolig lek. Det är inte helt lätt att få tag på alla snabba kaniner..

Skapande med Sop-Gunilla

Hos Sop-Gunilla bjöds barnen in till pyssel och fick dekorera sina maracas som de hade med sig.

Vad är en fest utan festligt tilltugg?
Sagofesten avslutades med teater och sång

Nu lämnar vi detta läsårets språkaktion med inspiration och glädje, vilket vi tar med oss till vårt nästa äventyr som väntar till hösten. Vi ser fram emot ett minst lika givande och kreativt läsår som det vi har haft nu.


Alexandra Ivö
Förskollärare Tuvehagens förskola, Helsingborgs stad
Språkgruppen – De kommunala förskolorna i Ödåkra

Följ gärna Helsingborgs kommunala förskolor i Ödåkra på Instagram: odakra_forskolor

Läs fler inlägg om hur vi har arbetat med Lotta Olsson och Maria Jönssons bok i den här bloggen: Ett rikt språk på ett lustfyllt sätt