Fire and wire – så utvecklas hjärnan

Vad händer när du utmanas, när dina föreställningar möter motstånd, när det du trodde var sant, blir rubbat? Jo, det är nu, du har möjlighet att nå statusen där neuronerna i din hjärna kan “fire and wire”, vilket innebär att celler som avfyras tillsammans sammankopplas.

IMG_0609

Låt det bli varmt och hett för då händer det något. Gör det igen och igen. Det har bildats en ny väg….

Uttrycket “Fire and wire together” myntades första gången av forskaren Donald Hebb 1949, som är en kanadensisk neurologiforskare.

Teorin menar att när du tränar, om och om igen, så utvecklas hjärnan att trigga samma neuroner. Neuronerna bildar ett nätverk av vägar för nervimpulserna att färdas genom. Med ett välfungerande ihoptvinnat nät av neuroner så är det lättare att komma ihåg platser och personer, att hitta informationen snabbt, att spara det du vet. Vi vill därför att neuronerna ska få så många nya kontaktvägar dem emellan så att nätverket blir finmaskigt. Se här om vad som händer i hjärnan då neuronerna hittar sina vägar efter envis träning.

2013 fick bla prof. Thomas Sudof Nobelpriset i medicin för arbetet med hur hjärncellerna kommunicerar med varandra. Ett arbete som kan kopplas samman med synen på hur hjärnan utvecklas och tränas, som vilken muskel som helst. Denna forskare, finns också  på Stanford university, precis som prof Carol Dweck.

IMG_5478

Med programmet “Brainology” utmanas och tränas elever, föräldrar och lärare att utveckla ett growth mindset eller ett sk flexibelt mindset.  Vid besöket på Peabody elementary school, fick vi  en liten inblick i hur man arbetade med programmet “Brainology” , som gav oss en önskan att vilja veta mer. Se senare inlägg.

För hur är det? Hjärnan är en muskel som kan tränas precis som vilken annan muskel som helst. Vi kan alla bli smartare.

Vilken trösterik tanke!