Från skolbibliotek till mediatek

Gläntanskolans bibliotek har gått från bibliotek till ett mediatek. Men vad är egentligen skillnaden och vad har förändrats?

Ett skolbibliotek är en plats där man kan låna böcker, ljudböcker och tidningar. Så var det också på Gläntanskolan och utöver utlåning var det också högläsning och boktips som genomfördes.

Biblioteket förändras

När höstterminen 2016 startade började jag som ny skolbibliotekarie. Jag har tidigare arbetat som lärare i svenska, SO och svenska som andraspråk i åk 6-9 på Gläntanskolan i två år. När jag tog över skolbiblioteket kände både jag och rektorn att vi ville utveckla vår lokal som vi har böcker i. Vi började med att sätta hjul på alla våra bokhyllor för att på så sätt snabbt och lätt kunna möblera om i lokalen. Samtidigt möblerades det också om och det skapades rum i rummet.

En hel vägg målades grön och kan nu användas som green-screen vägg, alltså en vägg där man kan spela in filmer och lägga in vilken bakgrund man vill. Öppettiderna förlängdes och idag kan eleverna också sitta i vårt mediatek och göra sina läxor, prata med kompisar på rasten (åk 7-9 får vara inne på sina raster), surfa på sin chromebook/mobil, låna bok eller bara komma ifrån klassrummet en stund om man behöver lugn och ro. Biblioteket är mer än ett ställe där man lånar och/eller lyssnar på en bok. Därför blev det ett mediatek istället.

Mediateket idag

Idag är vårt mediatek öppet varje dag. Förutom mig själv arbetar också Catarina här. Det gör att även om jag befinner mig i ett klassrum eller någon annanstans kan eleverna gå till mediateket. Ibland anordnas det tävlingar i mediateket för att locka eleverna till att läsa mer. I januari hade eleverna en tävling där de ska skriva en dikt med ordet blå i. Om man deltog kunde man vinna något blått… Varför det var just ordet blå som skulle vara med har att göra med Gläntans läsutmaning. Varje månad kommer mediateket att ha ett speciellt tema. Under januari var temat blått.

blåa böcker på bokhyllan
Blå böcker i januari

Om man läser en bok som ingår i temat och gör en bokrecension (skriftligt eller muntligt) får man en stämpel i ett kort. Har man sedan 12 stämplar i december vinner man en bok! Läsutmaningen är populär och många elever läser böcker i månadens tema.

Gläntans läsutmaning
Gläntans läsutmaning 2017

/Annika Ahlfors, skolbibliotekarie och IKT-pedagog, Gläntanskolan i Helsingborg