Halloweentema och Pirattema

Under den senaste tiden har årskurs 7 arbetat med tema pirater på engelskan. I deras lärplattform Digilär finns ett kapitel om just pirater. Vi började med att se en dokumentär om Black Beard från SVT och sedan läste vi kapitlet om honom. Efter det pratade vi om moderna pirater och kom in på en historia som har hänt ganska nyligen i Somalia. En amerikansk kapten vid namn Philips blev kidnappad av somaliska pirater 2009. Det finns en filmatisering (Captain Philips) av denna händelse som eleverna fick se.  Vi diskuterade dåtidens pirater och nutidens pirater.  Eleverna menade att det inte hade skett några större förändringar sedan 1700-talet. Folk är fortfarande giriga och vill bli ihågkomna. Så sant. Eleverna fick en gruppuppgift av mig. De skulle skriva en egen pirathistoria samtidigt i ett Google-dokument. I början skrev de precis hur som helst och läste inte ens genom vad de andra hade skrivit. Det blev hur tokigt som helst men när de väl började ta sig tid att läsa genom föregående stycke började de förstå att man kunde spinna vidare på det. Några raderade och ändrade samtidigt som andra skrev men det var en nyttig samarbetsövning som till slut blev ganska bra. Resultatet kan ni läsa här som är oredigerad. Det är precis som så som eleverna har lämnat den alltså. Inne i Digilär finns ett avsnitt om kvinnliga pirater. Vi pratade lite kort om dessa och jag berättade att vi har haft en svensk kvinnlig pirat – Prinsessan Cecilia Vasa (Gustav Vasas dotter). Många av eleverna trodde först inte att det var sant men sedan googlade de runt och hittade massor av artiklar om just detta. Cecilia var hårt skuldsatt eftersom hon hade hamnat i lyxfällan  på 1600-talet. Hon behövde pengar och fick fly hals över huvud från England och från särskilt drottning Elizabeth I.  Cecilia såg innan annan lösning än att bli pirat; särskilt i Östersjön där hon kapade danska, tyska och polska skepp mest. Fast som hämnd kapade hon även brittiska skepp. De fick såklart se min film om henne.

Sexorna har arbetat med Halloween på engelskan. Naturligtvis fick de se min egen halloweenfilm som de skrattade gott åt men de lärde sig den fakta jag ville att de skulle ha med sig.

De har fått kunskaper om varför man firar Halloween och de har även fått se en film med b.l.a. Bette Midler som heter Hocus Pocus. Den speglar det amerikanska Halloween med häxor, svarta katter, barn på godisjakt och zombies. Efter höstlovet ska de få ”se” filmen genom att få titta på filmmanuset i originaltranskript. De ska se hur ett manus är uppbyggt och faktiskt för skojs skull se hur mycket av filmen de förstår utan att se den framför sig denna gång. Det borde vara mycket svårare för dem.  Det blir nog en intressant upplevelse för dem att få se ett manus och hur det är uppbyggt. Det är det som är målet med uppgiften att de ska känna till hur ett manus ser ut och kunna försöka jämföra den med filmen de såg. De kommer senare i vår jobba med att skapa en egen film men jag har inte funderat ut vilket tema ännu.

LärarinnanGöransson

@camigoransson