Intervju med piloter och cockpitfilmning

För några dagar sedan flög jag från Ängelholm till Stockholm för att lyssna på föreläsningen ”Ser vi nya kliv i lärandet med digitaliseringen?” av professor Åke Grönlund från Örebro Universitet. Jag blev inbjuden eftersom jag var nominerad till Guldäpplet 2015.

På seminarium talade även tidigare Guldäpplepristagarna Martin Fernström och Ylva Pettersson. Det debatterades om hur elevers lärande utvecklas och fördjupas med digitaliseringen i våra klassrum och hur lärandet kan stärkas när lärares kollegiala reflekterande växer. Det var anledningen till att jag flög upp till SKL (Sveriges kommuner och Landsting) i Stockholm.

FullSizeRender 4


Jag hade förmånen att få till intervju med två piloter som flyger för SAS. Det var kändispiloten kapten Björn Lundström och kapten Lars Briheim.

bjornpilot

Björn Lundström – foto @bjornpilot

LarsBriheimSAS

Lars Briheim – foto Lars Briheim

De svarade på elevernas frågor om hur det är att vara pilot. Piloterna understryker vikten av att sätta skolan och studierna i första rummet. Man har alltid nytta av utbildning så att man har en bred grund att stå på. Språk är mycket viktigt att kunna – i synnerhet engelska. Det är inte alltså bara jag som tycker det som engelsklärare.

De säger också att det är tufft att bli pilot och att det finns många påbyggnadskurser eftersom de bara får flyga det/de plan som de har utbildning för. Om man vill bli kapten som de är var de tvungna att gå ytterligare kursen. Det innebär att man måste vara beredd på att studera och lägga ner hårt arbete för att nå dit man vill. Det gäller i alla sammanhang. De berättar även att deras arbetstider varierar mycket men att jobbet som pilot är oerhört spännande eftersom den ena dagen är inte den andra lik.

Eleverna i åk 7 och 9 fick ta del av en intervju med  SAS-piloterna Björn Lundström och Lars Briheim som har varit snälla och svarat på våra frågor som de skickade till mig. De var intresserade och tyckte att det var intressant. Vi översatte intervjun till engelska tillsammans i helklass också.

På måndag ska eleverna få en se norsk dokumentärfilm om kapten Björn Lundström som flyger till New York. De ska även få se min film från flighten jag flög från Arlanda till Ängelholm. Eftersom eleverna inte fick besöka ett flygplan på studiebesöket på Ängelholms flygplats ordnade jag tillstånd att få åka med i cockpit där jag passade på att filma lite. Det blev främst start och landning. De snälla piloterna hette kapten Dan Wallman och styrman Lars-Erik ”Pelle” Hansson som flög ett Boeing 737. Jag skapade filmen åt mina elever så att de ska få se hur det ser ut och fungerar inne i cockpit. Det är få förunnat att få komma in och ta del av allt som händer inne i cockpit.

Tack till alla ni som har hjälpt till att göra det här projektet intressant och lärorikt för mina elever.

Snart publicerar jag elevernas dokumentärfilmer. Håll utkik!

LärarinnanGöransson