Kära Skolssverige – Det här brevet är till dig

Till dig som är pedagog. Till dig som är skolledare. Till dig som styr och fattar beslut om skolan. Till dig som har barn i skolan. Och till dig som har en massa åsikter om skolan.

Har du tänkt på hur bra svensk skola är?

Vårt samhälle är ett resultat av barnen och ungdomarna som gått i svensk skola. Vi har ett samhälle där alla har rätt till skolgång. Vi har en demokrati som fungerar. Vi har ett välfärdssamhälle som fungerar. Svensk skola är bra. Men precis som allt som är bra så finns det brister.

Men bra kan bli fantastiskt. Svensk skola skulle kunna jämföras med hur det svenska fotbollslandslaget traditionellt varit. För er som minns Håkan Mild skulle vi kunna säga att svensk skola är som Håkan Mild. Uthållighet och lojalitet var hans kännetecken. Precis så är svensk skola. Med uthållighet och lojalitet kan man nå långt. Ibland så långt att man ligger i toppen i världen vid enstaka tillfällen.

Ska vi nöja oss med en bra skola?

Nöja oss med en skola som bygger på uthålliga och lojala pedagoger? Vi tycker ju inte det. Vi har ju skådat ljuset. Vi har tagit del av de heliga skrifterna som nobelpristagarna Kahneman (2002) och Thaler (2017) skrivit. När hade vi senast forskning baserad på Nobelpristagarforskning i skolan?

VI är medvetna om att vi kommer förändra svensk skola med Beteendedesign. Det är bara en fråga om hur många skolor vi hinner avverka och prägla. Det är därför just Du är viktig.

Vi vill ha med just DIG. Vi vill att du är med och ändrar defaultsystem (grundinställningar) i svensk skola så att det blir lättare för eleverna och lärarna att fatta bra beslut. Vi vill att du är med oss och använder storytelling för att göra skolan spännande. Vi vill att du är med oss där varje dag avslutas med en peak end. Svensk skola ska framöver utgå från en kemisk cocktail som gör att den upplevs belönande (dopamin), relationsbyggande (oxytocin), stolthetsstärkande (serotonin) och glädjande (endorfiner).

Vi är medvetna om att vissa kommer håna oss. Vissa kommer ifrågasätta. Vissa kommer att bli provocerade. Det är helt okej. När man är osäker och känner sig ny inom ett område är det helt okej. Men om vi gör det här tillsammans så kommer vi att lyckas. Vi kommer att förändra svensk skola och vill att du är med oss.

Vi har säkert missat att skicka brevet till någon av dina vänner, kollegor eller anhöriga. Du kanske kan dela det vidare?

Jag hoppas att vi snart hörs igen

Mark och Christoffer