Krig och Fred – en klassiker

Nu finns Krig & Fred i mediakatalogen. Nyinspelat, engelskt tal, 6 x 60 min. Påkostad ny BBC-serie efter Tolstojs världsberömda roman.

En episk berättelse om de tre aristokratiska ungdomarna Natasha, Pierre och Andrei och deras hopp och framtidstro. Men Napoleons invasion av Ryssland för med sig krossade hjärtan, förödelse och död. Allt förändras för alltid.

Handling: Berättelsen i Krig och fred kretsar kring fem aristokratiska familjer under Alexander I regeringstid och Napoleons krigsföring. Fokus ligger på kärlekstriangeln mellan Natasja Rostova (Lily James), Pierre Bezuchov (Paul Dano) och Andreij Bolkonskij (James Norton).

Första gången vi möter Pierre (Paul Dano), Natasja (Lily James) och Andreij (James Norton) är 1805 då de alla är del av St Petersburgs glittrande elit, men fortfarande på jakt efter en meningsfull framtid. Pierre, som är väldigt snäll och lite bortkommen, den oäkta sonen till en av Rysslands rikaste män, vill göra världen bättre. Den stilige och elegante Andreij är frustrerad över sitt ytliga liv och söker en mening, medan den vackra och kraftfulla Natasha söker efter den stora kärleken. Samtidigt flyttar sig Napoleons armé allt närmare den ryska gränsen.

Familjen Bezuchov är rika, men också fragmenterade eftersom den gamle greven, Kirill Vladimirovitj har ett dussin oäkta söner. Bolkonskijs är en väletablerad och framgångsrik familj, där prins Andrej Bolkonskij tjänstegjorde som general under Katarina den stora under tidigare krig. Och Rostovs, som kommer från Moskva, har ett stort antal gårdar men aldrig tillräckligt med kontanter. De är en kärleksfull och sammansvetsad familj som lever för stunden oavsett sin ekonomiska situation.

Röster från kritiker om serien:

Brittiska Daily Mail kallade BBC:s storsatsning, Krig och fred, för ”en storslagen seger” när serien hade premiär.

Även Times var lyriska och delade ut en fyra till seriens premiärsavsnitt och fick medhåll av The Guardian med omdömet: ”En perfekt balans mellan drama och intelligens, action och känsla samt passion och humor”.

Serien fick positiva omdömen även i svensk press. Svenska dagbladets Anna Hellsten skrev att ”det egentligen inte finns så mycket att anmärka på vad gäller verkshöjden i den här BBC-tolkningen”.

Gå till filmiskolan.com för att läsa mer om filmer, hur de kopplar till läroplanen och se handledningar.

Bilder lånade från BBC