Miljöhjältarna inviger sitt eget soprum

Raus Planterings skola och Helsingborgshem samarbetar kring hållbar utveckling. Tillsammans skapar pedagoger och fastighetsförvaltare förutsättningar för barnen att lära om källsortering och återvinning.

Sedan mars månad har elever på Raus Planterings skola haft ett intensivt arbete gällande miljö och sopsortering. Klassen har fått adoptera och inreda sitt soprum. De har gjort fina tavlor och pallar som de har smyckat med bilder som de ritat själva. De har även fått rita en logotyp som sedan Helsingborgshem tryckt upp på t-shirts till dem.

Pedagogerna Nina Thornqvist och Mima Nikolic har haft undervisning i klassrummet och fastighetsvärden Yonas Albawi har visat eleverna på plats hur man sorterar rätt, vilket inte alltid är så lätt. Eleverna har varje vecka efter det tittat till sitt soprum och använt sig av en checklista så att allt är sorterat rätt.

Idén kom till när Yonas, som är en av fastighetsvärdarna på området Raus Plantering, fick nog av att varje dag komma in i soprum där det låg mer skräp på golvet än i kärlen.

När samarbetet med Helsingborgshem startade var fastighetsförvaltare, processledare och pedagoger överens om att när barnen lär sig tidigt och är med och påverkar och ser resultat i det arbete de lägger ner blir de ambassadörer för hur man ska tänka kring sopor och soprum. De kommer då lära vidare till sina föräldrar och även ha med sig i bakhuvudet när de blir äldre vad det gör med vår miljö när vi skräpar ner och sorterar fel.

Elevernas föräldrar har varit involverade genom att eleverna har fått läxor som knutits till sopsortering och varje vecka har de blivit informerade i veckobrevet vad miljöhjältarna gör.

Samarbetet fortsätter till hösten och möjligheten finns att föräldrarna kommer att  bli inbjudna till en boskola som Helsingborghem håller i.

Det ska bli en rullande verksamhet där en ny klass blir miljöhjältar varje år.

Målet är att förfina arbetet utifrån barnens nyfikenhet och kunskaper tillsammans med Helsingborgshem.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.