Nytt deckartema på nytt sätt

Det var ett tag sedan ni läste något inlägg av LärarinnanGöransson. Mina elever  i årskurs 7 och 8 på Gantofta skola arbetar med deckartema. Ni som har följt mig ett tag vet att jag har arbetat med temat tidigare men nu gör jag det på ett annorlunda sätt.

Eleverna tävlar i Webbstjärnan och berättar varje vecka vad de jobbar med och hur det går. Följ gärna elevernas arbeten på deras respektive bloggar. Årskurs sju arbetar med deckare på engelska och de har fått förbereda sig genom att se ett avsnitt ur Morden i Midsomer för att sedan skriva en egen deckare. Planen är sedan att titta på ett faktiskt mord; mordet i Gantofta på kamrer Ohmer. Den ska filmatiseras. Årskurs åtta arbetar med deckare på svenska. De har fått ta del av en riktig dom och denna ska de bearbeta om för att skriva ihop ett filmmanus.

Eleverna har fått träffa specialistkammaråklagare Eleonora Johansson. Hon berättade om vad hon jobbar med och om ett faktiskt fall som hon har varit direkt delaktig i.  Samma fall som årskurs åtta arbetar med just nu.

Eleonora Johansson
Eleonora Johansson, foto: Camilla Göransson

Eleverna tyckte att det var riktigt spännande att möta Eleonora. De ställde många kloka frågor. Nästa yrkesperson blir en kriminalare som utreder mord men mer information kommer inom kort. Efter det har eleverna fått tillräckligt med kött på benen att skapa riktigt bra deckare och deckarfilmer. Vi kommer att arbeta med olika filmtekniker varibland specialeffekter, green screen och actionkameror kommer att tas in. Annars kommer eleverna att filma och redigera med skolans iPads som vanligt.

Förutom språkutveckling arbetar jag aktivt med estetiska lärprocesser och ni som har följt mig vet att jag brukar dramatisera mina lektioner. Tanken med mitt flippade klassrum är delvis ett sätt locka omotiverade elever men även hjälpa de elever som är svaga. Många av eleverna blir hjälpta av mina videoklipp. Det är därför jag har skapat min YouTube-kanal. Den är tänkt att både underhålla och undervisa eleverna på samma gång. Jag gjorde tre videoklipp i anslutning till temat och dessa delar jag med mig av.

Här berättar jag om Camilla Läckbergs deckarskola:

https://www.youtube.com/watch?v=A2I3TW6QXx8

Här berättar jag om dramaturgikurvan:

https://www.youtube.com/watch?v=aFNRJYRZCZg

Slutligen, jag skapade en egen deckarfilm på mitt sätt, Mordet i Siatorp. Håll till godo:

https://www.youtube.com/watch?v=V-bMuE-OT7I

LärarinnanGöransson