Quizlet i språkundervisningen

“Jaaaaaaa!”
Hur ofta möts du av glada tillrop när du som språklärare föreslår en uppgift? Ofta? Ibland? Eller mer sällan? Här kommer ett tips på ett enkelt, roligt och lättillgängligt digitalt verktyg, nämligen Quizlet.

Quizlet är ett verktyg för att plugga in ord och uttryck, och det på ett väldigt varierat och roligt sätt. Alla mina elever har hittat strategier för hur just de lär sig allra bäst. För en elev kan det vara att studera ordlistan på klassiskt vis, så som du och jag gjorde när vi gick i skolan. För en annan elev är strategin att använda Flashcards, att lyssna på orden och uttrycken och att säga efter. För en tredje elev är det att spela Match eller Gravity och tävla mot kompisarna. Och varje elev lär sig på sitt eget vis. Det är helt enkelt den stora variationen som gör Quizlet till det fantastiska verktyg som jag tycker att det är.

Det är enkelt!

Som lärare lär man sig snabbt att lägga upp klasser som man sedan fyller med olika övningar och ordlistor. Som elev kommer man kvickt och lätt in i en ordlista och kan plugga när och hur man vill.

Bild på klasser på Quizlet
Klasser på Quizlet

Det är roligt!

Eleverna känner lust och motivation när de pluggar in ord och uttryck. De kan själva välja det sätt att lära som de gillar allra bäst. Sedan sätter du som lärare igång Live och det är då du hör “Jaaaaaaa!”. Live är ett spel med slumpvis valda lag där det gäller att samarbeta. Jag lovar att det får igång hela klassen. Kanske inte första och andra gången du kör spelet, men absolut den tredje. Jag lovar.

Det är lättillgängligt!

För det första är det gratis. För det andra fungerar det på både dator, platta och mobil. För det tredje kan det individanpassas. Det finns test som man kan anpassa efter varje elevs förmåga. Det finns talsyntes som tränar eleverna i förmågor som att skriva, lyssna och tala. Det finns en möjlighet att skapa flera klasser inom samma klass. Jag har t.ex. gjort mini-versioner där de absolut nödvändigaste orden finns med, och på så vis får jag med mig alla elever.

Jag tycker att Quizlet är ett givet inslag i skolans alla ämnen, inte bara i språkämnena. Det finns mängder av övningar som du kan kopiera eller bara ha som inspiration. Så skapa ett konto idag om du inte redan har gjort det. Ge det 15 minuter, klicka på olika knappar och sök efter LararCharlotte om du vill se hur jag har gjort. Ge det en chans, för visst vill du också höra dina elever ropa “Jaaaaaaa!”?

Kom igång snabbt och enkelt med hjälp av denna lathund. Lycka till!

quizlet.com

Charlotte Marie
Språk- och förstelärare, eng/fr/sv, Varagårdsskolan, Bjuv
charlotte.marie@skola.bjuv.se

Läs fler inlägg i denna blogg: Bjuv bloggar