Ringstorpsparkens förskola – Mer än bara skolmat

Klockan är nio på morgonen och i köket på Ringstorpsparkens förskola är kockarna redan i full gång med att laga dagens lunch. Idag är det morotslasagne som står på menyn. En favorit bland barnen, säger Ana Marusic – en av de två kockarna som arbetar på förskolan. Hon går in i kylen och tar fram en låda med broccoli. Rester från gårdagens lunch, säger hon, samtidigt som hon hackar den och häller ner i grytan.

– Allt som inte kommit i kontakt med barnen och bordsserveringen återanvänder vi. Antingen om vi kombinerar ihop det med nästa rätt eller om vi serverar det igen. Det är viktigt att väcka intresse och få folk att förstå hur mycket vi slänger. Man får fundera var och en och göra det man kan. Det lilla kan bli jättestort i längden, säger Ana när vi börjar prata om matsvinn och hur de arbetar med det på Ringstorpsparkens förskola.

– Sen väger vi allt vårt matsvinn. Det som legat på tallriken och det som är kvar i skålarna som vi har serverat ifrån rapporterar vi in och får en sammanställning”, berättar Eva-Lena Andersson kock på Ringstorpsparkens förskola.

Förr åt barnen inne på sina avdelningar men förskolan har nyligen fått en restaurang där barnen äter vilket måltidskockarna tycker har lett till minskat matsvinn.

Måltidskockarna berättar att de arbetar med måltidspedagogik på förskolan. Det innebär att man tar barnen närmre råvaran, köket och måltiden. Man visar barnen vad en grönsak eller en frukt är från början, hur den ser ut, var den växer – över eller under jord och så vidare.

Genom att komma närmre råvaran och oss kockar litar de mer på oss när vi lagar maten vilket gör att de vågar prova mer

Både Eva-Lena och Ana upplever att barn idag är bättre på att äta växtbaserad kost och baljväxter.

– Så fort man sa baljväxter, linser eller bönor förr så vågade inte barnen prova men nu är de mer vana, säger Ana.

Deras arbete med maten på förskolan har gett vinning på många områden, både ekonomiskt, miljömässigt men också att de knutit bättre band till övriga personalen. Förra året var Ringstorpsparkens förskola dessutom en av 20 förskolor nominerade till White Guide Junior för sitt arbete kring skolmaten.

”Man går hem gladare när man vet att man har gjort ett bra jobb – inte bara för sig själv utan för alla andra och naturen. Det är nog den största vinsten”, avslutar Ana.

Se filmen om deras arbete nedan:

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.