Skrivstöd för att hjälpa elever i skrivande

På vår skola arbetar vi delvis med gengrepedagogiken och det jag gillar bäst med det är cirkelmodellen. Jag tycker att eleverna utvecklas mycket mer när vi tillsammans läser och skapar texter innan de själv ska börja skriva. Men även om jag tycker att eleverna fått verktyg till sitt skrivande innan de ska skriva själv så tycker många att det är svårt att skriva. Vad var det nu som skulle finnas med i texten? Hur började man? Vilket tempus skulle man skriva i?

För att hjälpa mina elever i deras skrivande började jag därför skapa skrivstöd till dem. Skrivstödet skulle vara enkelt men informativt och inte med för mycket text. Det ska vara lätt att följa och arbeta efter. Till slut fick jag till en bra mall som jag sedan började skapa skrivstöd efter. Några av mina elever har uttryckt att de tycker det har blivit lättare att skriva sedan de har mallen framför sig. Mallen kan också användas när eleverna ska ge kamratrespons på varandras texter för att se om kamraten har fått med det som ska finnas.

skrivstod annika
Exempel på ett av mina skrivstöd

Du kan hitta de skrivstöd som jag gjort hittills här: Skrivstöd Mappen kommer att fyllas på allteftersom jag hinner skriva fler stöd.

Om du är intresserad av att få fler tips på skrivstöd och mallar vid skrivande rekommenderar jag att läsa ett av Annika Sjödahls blogginlägg på LR. Annika är lärare i svenska och engelska i Enköping och är också ämnesspanare. I rollen som ämnesspanare letar hon upp, och tipsar, om sådant som är relevant inom sina ämne.

/Annika Ahlfors, Svenska/sva lärare åk 7-9, Gläntanskolan