Sverige under första världskriget

Morgonen den 2:a augusti 1914 ringer kyrkklockor över hela Sverige. Signalen för att det första världskriget har brutit ut. Alla värnpliktiga män kallas in och civilförsvaret aktiveras. Snart förklarar den svenska regeringen att landet ska vara neutralt i kriget, alltså icke krigförande. Men även om Sverige inte var en krigförande part, påverkades ändå hela samhället av att första världskriget pågick. Efter en kort inledning till hur kriget startade, lär vi oss om ransoneringskort, gulaschbaroner och varför stadsminister Hammarskjöld fick öknamnet ”Hungerskjöld”. Var egentligen Sverige och svenskarna så neutrala under första världskriget som vi tror?

Första världskriget i Sverige lär oss mer om hur det var i Sverige under den tiden.

Kapitel:
Inledning (00:00 – 03:43)
Sveriges inrikespolitik (03:44 – 12:04)
Sveriges utrikespolitik och neutralitet (12:05 – SLUT)

En handledning till filmen finns också, med fakta, diskussionsfrågor, idéer om hur man kan jobba vidare efter filmen samt förslag på fördjupningar.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Historia i år 7-9:

  • Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.
  • De båda världskrigen, deras orsaker och följder.
  • Demokratisering i Sverige. Bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män. Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.
  • Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
  • Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Citat från pedagog:

Måste få hylla filmens kvalitet och innehåll. Så enkelt, så pedagogiskt och så fräscht. Precis sådana filmer man önskar kunde visa i skolan för eleverna!

– Lärare i Samhällskunskap, år 7-9

Vill gärna tipsa om fler mycket intressanta avsnitt i samma serie: Sverige i historien – Kalla kriget och dolda allianser och Sverige i historien: Andra världskriget – neutral till varje pris

När man undervisar om första världskriget passar det även mycket bra att se den spännande serien: Brev från första världskriget och det finns fantastiskt fotomaterial i filmerna: Bilder från första världskriget

Den här delen av hemsidan visar innehåll från Vimeo. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.