Tema: Andra världskriget

Andra världskriget är ett krig som fortfarande påverkar oss i hög grad ännu idag och är ett av de krig som man oftast studerar lite mer ingående i senare delen av grundskolan. I det här inlägget vill jag berätta om allt stöd som finns genom pedagogiska program och spelfilmer i mediakatalogen.

Här några utdrag ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Historia i år 7-9:

  • Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.
  • De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.
  • Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.
  • Hur historiska källor och berättelser om en familjs eller släkts historia speglar övergripande förändringar i människors levnadsvillkor.
  • Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.
  • Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Givetvis berörs andra världskriget även i ämneskurserna i Historia i Gy11 också och ett flertal av programmen som nämns nedan kan även användas för gymnasieelever.

Vad finns det då för program som kan hjälpa dig som pedagog att undervisa om det här?

Fakta och berättelser om andra världskriget och förintelsen

Andra världskriget – filmen berättar om andra världskriget till arkivbilder och animerade kartor. Filmen ger en bra översikt för elever och lärare

Fatta historia (finns även en Fatta historia kortversion) – Om perioden efter första världskriget och vad som ledde fram till ett andra världskrig. Svåra ekonomiska tider gjorde att starka ledare kunde ta makten, Lenin och senare Stalin i Sovjetunionen, och Hitler i Tyskland. Vi får följa vad som hände under kriget och krigsslutet.

Dagen D – Den sjätte juni 1944 landsteg de allierade trupperna på stränderna i Normandie, Frankrike. Landstigningen är den största i historien, och vad som följde var det avgörande slaget…

Dagbok från förintelsen – Ungdomar som levde helt vanliga liv, blev ryckta från sin vardag in i en helt annan verklighet. Filmen bygger på verkliga dagboksanteckningar som unga skrev under Förintelsen.

Night will fall – Andra världskrigets koncentrationsläger befriades av de allierade 1945 och allt dokumenterades på film. Soldaterna hade aldrig kunnat förbereda sig på de fruktansvärda scener som mötte dem

Auschwitz – en hyllad dokumentärserie från BBC som i sex delar skildrar händelserna kring det mest ökända förintelselägret i historien, samt blottlägger den skräckinjagande ideologi som kostade miljontals människoliv.

Program med kopplingar till Sverige

Sverige i historien: Andra världskriget – neutral till varje pris? – Den här filmen visar med historiska arkivbilder, intervjuer och grafik hur Sverige egentligen agerade under det andra världskriget. Var vi så neutrala?

Min farmor och förintelsen – Skådespelerskan Sara Sommerfelds farmor överlevde Förintelsen, efter flera års inferno i bland annat ghetto, arbetsläger, koncentrationslägret Auschwitz och den så kallade dödsmarschen..

Varje ansikte har ett namn – Det är en ovanlig blandning av överlevande som står på kajen i Malmö den 28:e april 1945. Norska motståndsmän, polska mammor med nyfödda barn, brittiska spioner och judiska överlevande. Alla är de överlevande från de tyska koncentrationslägren och alla är de förenade i frihetens ögonblick. Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer.

Spelfilmer som visar händelser från andra världskriget

Krigshemligheter – Andra världskriget, sommaren 1943. Nederländerna är ockuperat av Tyskland. Två tolvåriga pojkar som är goda vänner, blir kompis med en ny tjej i klassen. Hon bär på hemligheten att hon är judinna, men hon berättar det bara för den ena pojken. Pojkarnas vänskap hotas plötsligt av att den enes föräldrar visar sig tillhöra motståndsrörelsen och den andres har nazistsympatier. Mycket spännande och välgjort holländskt drama om vänskapens kraft.

Fannys flykt – År 1943 får vi följa 12-åriga Fanny och en grupp barn och ungdomar som flyr från Frankrike under nazisternas ockupation. Gruppen färdas från stad till landsbygd, smiter på tåg, vandrar genom skogar och gömmer sig i lador. Trots att de bara är barn tvingas de ta vuxna beslut och ta hand om varandra för att överleva. Med ledorden om du är rädd, låtsas inte om det framför de andra barnen tar Fanny rollen som ledaren och gör allt för att hålla gruppen säker hela vägen fram till den Schweiziska gränsen där säkerheten väntar.

John Rabe – är ett spännande möte mellan Schindlers list och Solens rike. En tankeväckande och stark film baserad på verkliga händelser. Huvudpersonen var fram till 1937 chef för Siemens fabrik i den dåvarande kinesiska huvudstaden. När japanska armén anfaller staden övertalas han att skapa en internationell zon där flyktingar kan söka skydd. Hakkorsflaggan spänns upp på en gård för att området inte ska bombas. Totalt räddades på det viset cirka 200 000 människor.

Their finest hour (DVD)- London år 1940. Nationen är hårt drabbad av andra världskriget och för att stärka moralen i hemmen sätter man sin tillit till propagandafilmer. Propagandaministeriet inser att filmerna behöver en kvinnlig touch och anställer Catrin Cole som ansvarig för den kvinnliga dialogen. Hennes konstnärlige man ser ner på hennes jobb, men Catrins fallenhet för arbetet uppmärksammas genast av den cyniske och stilige manusförfattaren Buckley. Catrin och Buckley får uppdraget att spela in en film baserad på räddningsaktionen vid Dunkerque med den fåfänge forne matinéhjälten Ambrose Hilliard. Samtidigt som bomber faller omkring dem, arbetar Catrin, Buckley och det färgstarka filmteamet frenetiskt med en film som ska värma en hel nations hjärtan.

Pojken i randig pyjamas (DVD)- 8-åriga Bruno är son till en officer under Andra Världskriget, vars befordran tar hela familjen från trygga Berlin till en öde plats ute på den tyska landsbygden, där Bruno inte har något att göra eller någon att leka med. Uttråkad och nyfiken trotsar han sin mors uppmaning om att inte utforska bakgården och springer iväg till ”farmen” som han har sett från sitt sovrumsfönster. Där träffar han Shmuel, en pojke i hans egen ålder som lever i en annan värld på andra sidan taggtrådsstängslet. Brunos möte med pojken i randig pyjamas leder till en mycket speciell vänskap och förödande konsekvenser!

Boktjuven (DVD)- När hennes mor inte längre kan ta hand om henne tvingas Liesel bo hos en fosterfamilj i andra världskrigets Tyskland. Liesel kan varken läsa eller skriva, men hennes fascination för det skrivna ordets styrka väcks till liv av den första bok hon stjäl, under sin egen brors begravning. Hennes fosterfar ger henne all hjälp hon behöver för att lära sig, och när familjen erbjuder ett gömställe åt en jude på flykt blir han och Liesel vänner. Med böckernas hjälp flyr de in i en drömvärld som för stunden hjälper dem att glömma krigets fasor.

Dunkirk (DVD)- Storslagen krigsfilm av Christopher Nolan som berättar historien om evakueringen av allierade trupper från Dunkerque. Dunkerque 1940, hundratusentals brittiska och allierade trupper är fångade på stranden. Omgivna av fiendens styrkor med ryggen mot havet, ställs de en inför omöjlig och livshotande situation…En episk och gripande historia som skildrar mänskliga öden till lands, sjöss och i luften

Spelfilm som utspelar sig efter andra världskriget  – men ger förståelse för händelser under kriget:

Under sanden – Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark. Deras uppdrag: att desarmera de två miljoner minor som har grävts ner längs den danska västkusten av nazisterna. Kommandot över gruppen av försvagade tonåringar förs av den hårdhudade danske sergeanten Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat mot tyskarna efter att ha genomlidit fem skräckfyllda år under ockupationen. Rasmussen låter sin ilska flöda över pojkarna som hela dagarna riskerar sina liv på stranden. Först när en tragisk olycka inträffar börjar hans sätt att se på de unga soldaterna att förändras, men kanske är det redan för sent…

The Railway Man – Eric Lomax var en brittisk officer som tillfångatogs under Andra världskriget och tillsammans med tusentals allierade krigsfångar tvingades bygga järnvägen mellan Burma och Thailand. Tortyren och upplevelserna i fånglägret har lämnat honom djupt traumatiserad och avstängd från omvärlden. År senare förälskar han sig i Patti, en kvinna som blir fast besluten om att befria Eric från hans demoner. Med hjälp av Patti och sin bästa vän Finlay återvänder Eric till fånglägret och lyckas spåra rätt på den japanske officeren som kidnappade och torterade honom.

En labyrint av lögner – Efterkrigstidens Tyskland. Det är högkonjunktur i ett krigstrött Tyskland som vill glömma andra världskrigets fasor och fokusera på framtiden. När en journalist råkar identifiera en lärare på en skolgård som en tidigare vakt från Auschwitz vill ingen ta i frågan förutom den unge åklagaren Johann Radmann. Med orubblig vilja hittar Radmann ett flerertal SS-män som tjänstgjort i förintelseläger. Men fasorna från det förflutna och fientlighet i arbetet för Johann allt närmare ett sammanbrott.

Kvinnan i guld – Femtio år efter att hon flytt andra världskrigets Wien, börjar Maria Altmann sin långa kamp för att återfå de dyrbara familjeägodelar som nazisterna beslagtog under krigsåren. Bland dem finns Gustaf Klimts välkända porträtt av hennes moster – ”Porträtt av Adele Bloch-Bauer I”. Tillsammans med sin oerfarne, men handlingskraftige, advokat, tar de sig an en långdragen rättstvist som för dem djupt in i det österrikiska etablissemanget och ända upp i USA:s högsta domstol. Men i sin jakt på upprättelse tvingas Maria också konfrontera svåra sanningar ur det förgångna. Kvinnan i guld är baserad på en sann historia.

Förhoppningen är att du hittat något som passar dig och kan hjälpa dig och dina elever i ert arbete.
För fler programtips inom andra ämnen besök bloggen www.filmiskolan.com