Utbudsdagarna samlade alla skolprogram

Att gå på teater eller åka på utflykt kan vara så mycket mer än bara en rolig sak som man gör i slutet av terminen. Genom att samla och visa upp alla skolprogram i Helsingborg ger utbudsdagarna en överblick över alla skolprogram. Förhoppningen är att dagarna hjälper pedagoger att bygga upp sina arbetsområden utifrån allt som staden erbjuder.

Utbudsdagarna genomfördes 15-16 augusti och Maria Grönhave, kulturkoordinator, är nöjd med att så många kom trots att dagarna ”kom och vände upp och ner på lärarnas uppstartsdagar”.

– Jag tror att lärarna har ett sug av att kunna hitta och se hela utbudet på en plats. Jag hade själv det som dröm när jag arbetade som lärare. Efter utvärderingen vet vi mer om hur vi går vidare inför nästa läsår och hur vi kan sprida informationen bättre och få ännu fler på plats, säger Maria.

Utbudsdagarna är till för alla pedagoger i Helsingborg, men också Familjen Helsingborg var inbjudna.

– Kultur i skolan erbjuder skolprogram från förskoleklass upp till gymnasium, där allt är kostnadsfritt för förskolan eller skolan. I dessa skolprogram ingår även transport för de grupper som behöver det. Kultur i skolan innehåller allt från historiska vandringar, konst och källkritik till bio, teater och konsert. HH, Helsingborg/Helsingör – samarbetet, erbjuder kostnadsfria guidade turer på Kronborgs slott för kommunala skolor där även båtresan tas om hand av HH.

Under Utbudsdagarna deltog 22 olika aktörer, bland annat Fredriksdal, biblioteken, Konserthuset, Stadsteatern, Dunkers kulturhus, Kulturskolan, Stadsarkivet, nationella minoriteter, Tropikariet, BIBU, Miljöverkstaden och Kulturmagasinet.

Skolprogram som en naturlig del av undervisningen

– Visionen är att skolledare förstår att Utbudsdagarna underlättar pedagogernas arbete och därför uppmanar sina pedagoger att besöka Utbudsdagarna. Alla program är kopplade till läroplanen, därför är visionen också att pedagoger använder sig av skolprogrammen som en naturlig del av sin undervisning.

Konserthuset var en av de aktörer som visar upp sina skolprogram under dagarna. På fredagen var det dessutom gratis konsert på konserthuset för pedagogerna. Samma konsert som spelades tidigare samma dag för cirka 500 elever från gymnasiet.

– Ett besök på konserthuset är ett exempel där man kan få många ingångar till tematisk undervisning. Konserten är ett musikaliskt smörgåsbord med bland annat Beethoven, Verdi, Emmy Lindström och såklart den Helsingborgsfödde L-E Larsson. Ett 45 minuter program med Konserthuschef Fredrik Österling som presentatör. På scenen sitter Helsingborgs Symfoniorkester och på dirigentpulten står en av våra unga dirigenter som spås en lysande framtid, Gudrun Dahlqvist.

På utställningsytan på Stadsteatern fanns bland annat Tropikariet, BIBU och Stadsteatern. Utställarna berättar att de känner sig uppskattade hos de som besökt dem men hoppas på att ännu fler hittar evenemanget inför nästa läsår. De är överens om att det är både roligt och viktigt att kunna berätta och prata om sina skolprogram med pedagogerna och de önskar att fler hittar möjligheterna som finns med programmen. De är rörande överens om att gå på utflykt eller på teater kan vara så mycket mer än bara en rolig sak som man gör i slutet av terminen.

Instagram: @kulturiskolanhbg #kulturiskolanhbg