Världen I Perspektiv (V.I.P) – Att vara med och göra skillnad

Mitt namn är Karin Nolin och jag är lärare på Högastensskolan i Helsingborg. Jag undervisar de äldre eleverna i So-ämnena och har förmånen att på ett naturligt sätt kunna ta in ”världen” i mitt dagliga arbete, i möten med eleverna.

I min undervisning lägger jag stor vikt vid att eleverna förstår att de är en del av samhället, av världen de lever i. Att de precis som alla andra, kan påverka samhället och inte endast är passiva deltagare som noterar hur saker och ting händer runt omkring dem.

Ur detta kom tanken på att skapa en profil på vår skola – en alldeles ny och unik sådan där eleverna två timmar i veckan får möjlighet att på skoltid engagera sig i frågor de tycker är viktiga. Utifrån elevernas erfarenhet och kreativitet får profileleverna konkret vara med och göra skillnad, i det lilla eller stora, för några få eller många. Sagt och gjort – förra läsåret startade jag skolans nya profil: Världen I Perspektiv (V.I.P) – med mottot: ”Ingen kan göra allt – men alla kan göra nåt!”

Världen I Perspektiv (V.I.P) – Projekt

Under förra läsåret hade jag ett tiotal elever i år 7 som var engagerade i V.I.P-profilen. Här kommer en kort beskrivning av ett par av de projekt vi genomförde:

Aktivitetsdag för flyktingbarn

Det kom många asylsökande till Helsingborg förra hösten och de bodde tillfälligt på Råå camping som ligger nära vår skola. Flyktingbarnen som precis hade kommit till Sverige väntade på att få börja på förskola och skola och hade inget att fördriva dagarna med. Så mina profilelever planerade och anordnade en aktivitetsdag för barnen.

De hade förberett lekar  och tävlingar som skulle passa barnen och samlat in priser till dem i form av gosedjur och leksaker som hade skänkts till oss. Inga av flyktingbarnen kunde svenska, men ett par av mina elever fick agera tolkar  tillsammans med skolans modersmålslärare som också deltog denna dag.

Föredrag om FN och Unicef

Eleverna höll föredrag om FN och Unicef på skolans FN-konsert. I samband med konserten sålde de armband som de hade tillverkat själva. Vinsten från armbanden skänktes till Unicef.

Klädinsamling, försäljning och kaklotteri till förmån för olika organisationer

Profilen deltog på en välgörenhetskväll på skolan där vi samlade in kläder och leksaker till flyktingar boendes på Råå Camping. Eleverna hade också ordnat kaklotteri. Resultatet av denna kväll blev  att vi kunde köra ner sex bilar proppfyllda med kläder och leksaker till campingen!

vip01

Genom diverse insamlingar, armbands- och kakförsäljning kunde profileleverna förra läsåret skänka pengar till följande organisationer: Barncancerfonden 3667 kr, Stiftelsen radiohjälpen 1800 kr, Svenska röda korset 1540 kr och Unicef 1192 kr.

Mångfald och människors lika rättigheter

Den här terminen har antalet profilelever ökat så nu har jag två grupper – ett gäng sjuor och ett gäng åttor.

Vi inledde terminen med att informera om människors lika rättigheter oavsett sexuell läggning genom att  uppmärksamma Prideparaden som genomfördes i Helsingborg i slutet på augusti. Eleverna gjorde en tygkonstellation i Pridefärgerna som sattes upp i skolans café. Denna tygkonstellation har nu blivit en permanent inredningsdetalj i vårt café. Samma dag som paraden gick av stapeln uppmanades skolans elever och personal att komma i färgglada kläder!

Vi har också deltagit i #eleverhjälper, ett projekt startat av Skolsmedjan där vi gjorde en insamling på skolan till förmån för barn på flykt. På fyra dagar samlade skolan in 2468 kr som vi ska skänka till Unicef.

Just nu arbetar ett par av mina elever med ett projekt där de ska visa skolans mångfald av etnicitet, se vilka länder skolans elever representerar. Tanken är att denna film  ska visas på skolans FN-konsert.

Det är väldigt härligt att få driva denna profil – att se hur ungdomar engagerar sig, att de har ett ”driv”, att de vill vara med och påverka och förändra. Och det finns så mycket man kan göra – både i det lilla och i det stora!

/ Karin Nolin, Lärare SO 4-9, Högastensskolan