Alla behöver börja från början

Annika Rignell tror att det är viktigt att alla elever som ska börja arbeta med programmering får börja med något enkelt, även de äldre. 

På programmeringsdagen #Hbghack i februari 2018 frågade Pedagogsajten några pedagoger om deras bästa tips för den som vill arbeta med programmering i klassrummet. En av dem var Annika Rignell som arbetar på Högastensskolan i Helsingborg. Hon gick själv fyraårig teknisk och även om hon har koll på grunderna i programmering var det längesedan hon själv programmerade.

– Jag tycker det verkar vara väldigt roligt och det ska bli jättespännande med själva programmeringsbiten. Sen det svåra är att få in det i andra ämnen än teknik tycker jag. Som matte och fysik och kemi och biologi.

Vad har du för erfarenhet av programmering?

Förutom #Hbghack har Annika fått lära sig att arbeta med programmeringsappen Playground.

– Det är väldigt lätt att jobba själv med på Ipaden, man utbildar sig själv och där lär man sig inte blockprogrammering utan skriver kommandon istället, det var väldigt roligt.

Däremot vill hon gärna lära sig mer om blockprogrammering och den lite mer enkla början.

– Till exempel femmorna på mellanstadiet, de lär sig Scratch nu. Jag tror att även högstadiet måste börja där, på det allra första, för de har inte gjort det. Även om det är barnsligt, så tror jag att man måste börja med det, fortsätter hon.

Annikas tips för programmering i skolan

  • Inspireras av andra lärare
  • Även äldre elever bör börja med något enkelt, exempelvis Scratch
  • Utbilda dig själv
  • Ta hjälp av eleverna

Programmeringsdagen #Hbghack genomfördes i februari 2018.
Länk till artikeln Upptäckarglädje präglade #Hbghack

Ola Sandén, projektledare för #hbghack, berättar i en tidigare artikel på Pedagogsajten om vilka möjligheter han ser med programmering.
Länk till artikeln Möjligheter i fokus under #Hbghack