Läsmagi del 2 – arbetet är i gång

Det är alltid svårt att lära sig något nytt! Men det är väl så det ska vara? Jag fick uppleva så många underbara ögonblick av läsmagi idag med mina elever i åk 3.

I det här blogginlägget fortsätter jag att skriva om läsmagi i klassrummet. Läs första delen här: ”Läsmagi del 1 – res och upplev med böcker”  

Att arbeta med en läskompis var nytt idag. Att skriva ner sina reflektioner var nytt. Att logga in på skolportalen var nytt. Första tillfället kändes som kaos. Verkligt kaos. Själva läsningen gick bra men sedan… Nåja vi bestämde oss för att hålla i, hålla ut och hålla om.

Nytt försök med samma struktur dag 2. O vips – nu visste i stort sett alla vad de skulle göra och hur. Bara reflektionsfrågorna var nya idag. Jag fick uppleva så många underbara ögonblick av läsmagi. En elev som kunde återberätta hela texten. En annan som reflekterade över att det var för många svåra ord i texten för att kunna få läsflyt. Ett läspar som var överens om att samarbetet fungerat bra. Kollegor som finns till hands och stöttar, lyfter och möjliggör att eleverna lyckas.

Arbetet med att undersöka texten, söka svar på frågorna och samla ord är i full gång.
Två elever som skiftas om att läsa vill läsa fem minuter var. Då använder de timglaset för att hålla koll på tiden.
Bakom skärmen kan man läsa och diskutera och vara lite ostörd av de andra kamraternas läsning/diskussion.
Att arbeta i läspar var nytt för mina elever i åk 3. Det uppskattades mycket att ha en kompis att läsa och prata om texten med. Läsning ska vara mysigt. Därför använder vi saccosäckarna.

När det är dags för andra gruppens första lästillfälle så förväntas kaos. Men på sedan är jag säker på att det blir ordning och magi – igen.

Elevernas ordmoln kan ni se här: 
https://matematicumblog.wordpress.com/2017/11/24/ordmoln-grupp-1/

Materialet finns att ladda hem på lektion.se

/Susanne Jönsson
Förstelärare matematik, språk och IKT, Dalhemsskolan, Helsingborg
Facebook: Susanne Jönsson Pedagog
Andra bloggar: 4U – upptäcka, undervisa, utforska, utmana Att lära för livet